Látás- és Ízlésnevelés Csoport

Az ember és a művészet kézfogása Kölesden 1975-ben kezdődött, amikor Baranyai László tanító, a Művelődési Ház igazgatója Schéner Mihály Munkácsy-díjas festőművész alkotásaiból kiállítást rendezett. A faluban ez volt az első képzőművészeti kiállítás. A rendezvény a "Mai magyar képzőművészet" címet viselte, és elindítója volt egy 15 részes sorozatnak.

1975-1981-ig 15 kiállítást rendeztek Kölesden a következő művészek alkotásaiból:
Martinek József festőművész
Breznay József Munkácsy-díjas festőművész
Ujváry Lajos festőművész
Vecsési Sándor Munkácsy-díjas festőművész, érdemes művész
Patay László Munkácsy-díjas festőművész
Szentgyörgyi Kornél Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész
Konyorcsik János Munkácsy-díjas szobrászművész
Hock Ferenc festőművész
Csohány Kálmán Munkácsy-díjas grafikus, érdemes művész
Mözsi-Szabó István festőművész
Szurcsik János Munkácsy-díjas festőművész, érdemes művész
Kiss István Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész, érdemes és kiváló művész
Kokas István festőművész, érdemes és kiváló művész
Bazsonyi Arany festőművész

1989. februárjában lezárult egy 45 kiálíításból álló korszak. Baranyai László lámpása kialudt. Az általa vezetett brigád mérhetetlen nagyságú képzőművészeti anyagot gyűjtött össze diafilmeken és hangzóanyagon. A kiállítások sora nem, de a gyűjtőmunka, a gyűjtött anyag rendezése, a gyűjtemény hasznosítása, láthatósága hosszú időre megakadt.

2000-ben megtörtént a pusztulásnak indult diaanyag digitális formátumban CD-re mentése. 2005-ben új Látás brigád kezdett el dolgozni. Az ő első feladatuk a CD-ken található kép- és hanganyag feldolgozása és a közönség számára elérhetővé tétele. Pályázati pénzből vásárolt fényképezőgép, projektor, videókamera, számítógép és nyomtató segíti tevékenységüket.

A Kölesdi Képtár, melynek alapítása szintén Baranyai László nevéhez fűződik, 150 alkotást tudhat magáénak. Keretezésük megkopott, felújításukat az adó 1%-ának felhasználásával oldottuk meg. A képtár anyagának nagy része a művelődési házban kapott elhelyezést, de festmények találhatók az önkormányzati hivatalban, az iskolában, vendégházban, IKSzT termeiben és a gyermekorvosi rendelőben is.
Ez a gyűjtemény a falu felbecsülhetetlen értékei közé tartozik.

A Látás brigád feladatának tekinti a kiállítások rendezését és a képzőművészeti anyag bővítését.

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban