Népfőiskola

A Kölesdi Közéleti Egyesület megalakulásával szinte egyidejűleg szerveződött 1999-ben a népfőiskola Varga András agrármérnök vezetésével. Akkor még az unió közeledtével az ezredforduló és a millennium jegyében adódtak olyan témák, melyek feldolgozása máig is tart és remélhetőleg tovább is folytatódik.

Célunk, hogy egyfajta "szellemi vitamininjekciót" biztosítsunk a hallgatóságnak. A találkozókat minden év novemberétől a következő év március végéig kéthetente, hétfő esténként 6-kor tartjuk. Aki egy évfolyam előadásainak 60%-án megjelenik, a tanév végén oklevelet kap.

Az elmúlt években átlagosan 50-60 ember hallgatta az előadásokat, vett részt a konzultációkon. Oklevelet 20-25 hallgató kapott. Elsősorban középkorúak látogatják az előadássorozatot, de akadnak általános iskolás és nyugdíjas tanulók is. Egy alkalommal 20-25-en vannak jelen, de előfordult 42-es létszám is.

Az előadók egy része "visszatérő": Zentai András, Dr. Kiszler Gyuláné, Dr. Say István. A többi előadó a témáktól függően változik, de néhányan közülük is több alkalommal találkoznak a hallgatósággal. Fontos megjegyezni, hogy az előadók a kölesdiek iránti tiszteletből nem kérnek semmilyen díjazást.

Az eddig elhangzott előadások az irodalommal, történelemmel, művészetekkel, vallással, egészségüggyel, gazdasággal, szórakozással és általában a kultúrával foglalkozott. A témák választásában a hallgatói érdeklődés a fő szempont.

A találkozókról videófelvétel készül, ami a helyi kábeltévében bemutatásra is kerül, így bárki megnézheti és így részesévé válhat ennek a nagyszerű ügynek. A hallgatók az előadásokon túl közös kirándulásokon is részt vesznek.

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban