Második szüret az önkormányzat szőlőjében


2013. szeptember 19-én az Őszi Fény nyugdíjasklub és az óvodások, 21-én pedig az önkormányzat dolgozói és képviselők szüreteltek a "szőlősben".

Esemény időpontja: 2013.09.27
2013-09-27

2013. szeptember 19-én az Őszi Fény nyugdíjasklub és az óvodások, 21-én pedig az önkörmányzat, az Önlkormányzati Kft. dolgozói és a képviselők szüreteletek a "szőlősben".
A szőlő hibátlan, egészséges gyümölccsel hálálta meg az értő gondoskodást, remélhető, hogy az idén is nyertres borokat kóstolgathatunk a falu ünnepnapjain.

A kölesdi "szőlős" történetéről dr. Baranyai Eszter egyesületi elnök beszámolóját olvashatjuk:

A hét domb ölelésében fekvő Kölesden a szőlőművelésnek évszázados tradíciói vannak. Az utóbbi évtized égető problémája azonban, hogy településünk gyönyörű pincesorai, határai elhagyatva, elhanyagolva hevernek. Ezek újbóli megművelése nem csak a szép környezet miatt lenne fontos és kívánatos, hanem a vidéki életben megélhetési kiegészítést is jelenthetne a szőlőművelés, bortermesztés, a zöldségek, gyümölcsök megtermelése a szőlőben.

Az előző generációk jó példáját felhasználva, újra életre keltve szerettük volna megmutatni, hogy a szőlőművelés mennyi előnnyel jár: a gazdasági előnyökön kívül munkakultúrát, hagyományőrzést, értékmentést, értékőrzést tanítanánk fiatal és középkorú generációknak.

Az önkormányzat és az egyesület a közös cél, a mintaszőlős kialakítására irányuló projekt sikeres megvalósítása érdekében együttműködött egymással, melynek keretében a Kölesdi Közéleti Egyesület pályázatot nyújtott be a LEADER 2011. „Őrizzük a múltat a jövő nemzedéke számára” – helyi tárgyi örökség megőrzését szolgáló tevékenységek támogatására.

A projekt megvalósulási helyszíne a kölesdi 2328. hrsz. alatt felvett, szőlő és gazdasági épület művelési ágú, 3234 m2 kiterjedésű ingatlan, melyek Kölesd Községi Önkormányzat tulajdonát képezik. Az önkormányzat és az egyesület közötti megállapodás értelmében a szőlős az egyesület kezelésébe került, és az önkormányzat hozzájárult, hogy a projekt megvalósítása érdekében az egyesület az ingatlanon beruházást végezzen.
Az önkormányzat a kialakításra kerülő mintaszőlős teljes üzemeltetési jogát átengedte az egyesület részére az üzemeltetési kötelezettség teljes időtartamára (5 év).

A fejlesztés keretében Kölesd zártkertben a meglévő, valamikor működő, de már elhagyott szőlős újratelepítését, bekerítését, a kapcsolódó pince és présház restaurálását végeztük el úgy, hogy a hagyományos szőlőművelést, bortermelést a maga hagyományos kultúrájában, folyamatában és eszközeivel mutatjuk be.

A présház mellé fogadó teret építettünk, amely alkalmas vendégek, és témához kapcsolódó, helyszíni képzések, bemutatók tartására. A kemence, a bográcsozó és a kültéri főzőhely szintén a kilátogatók vendéglátását szolgálják. A présházat – szintén a támogatásból – napkollektorokkal szereltük fel.

Mindezen fejlesztések forrásául az egyesület által elnyert 3.042.000 forint pályázati támogatás szolgált.

A szőlőssel további tervünk a Sión történő kajak-kenu turizmusra való csatlakozás. A megvalósításhoz szükséges pályázati források felkutatása folyamatos.

A szőlős művelését az egyesület csoportjai és további önkéntesek, valamint – az egyesület és a Kölesdi Önkormányzati Kft. közötti támogatási szerződés értelmében – a Kft. munkatársai végzik el.
A legutóbbi szüreten az Őszi Fény Nyugdíjas Klub tagjai, az óvodások, az önkormányzati dolgozók és további önkéntesek is kivették a részüket.