Zenés, történelmi ismeretterjesztő műsor az Igazságos Mátyásról


2013.november 13-án Kölesden az "Igazságos Mátyásról" szóló zenés, történelmi ismereterjesztő műsorral ünnepeltük a Magyar nyelv napját.

Esemény időpontja: 2013.11.13
2013-11-13

Csikné Bányai Mária a Kölesdi Közéleti Egyesület, a Bartina népzenei együttes, Boczán Béla lantművész, hangszerkészítő és a Kölesdi Közös Önkormányzati Hivatal Önkormányzatai nevében köszöntötte a megjelenteket.

Az összejövetel előfutára annak a jövő évi programnak, melyben 8 település - Kölesd, Kistormás, Medina, Harc, Sióagárd, Kajdacs, Sárszentlőrinc és Pálfa - egy példaértékű kulturális együttműködést valósít meg „Sió-menti Művészeti Sokadalom, röviden SMS” címmel. A résztvevő települések Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulójára az uralkodó és kora előtt tisztelgő rendezvénysorozattal emlékeznek 2014-ben.

Az „Igazságos Mátyásról” szóló rendezvényen mást is ünnepeltünk: a magyar nyelvet, nemzetünk összetartozását kifejező legfőbb szellemi, kulturális örökségünket.
A nyelvünket hivatalossá tevő törvény 170 éve, 1844. november 13-án született, amikor V. Ferdinánd törvényben szentesítette a magyar nyelv hivatalossá tételét.

A törvénycikk értelmében
- Minden törvényt magyar nyelven alkotnak
- A országgyűlés nyelve a magyar
- Az ország teljes területén a hivatalok magyar nyelven kötelesek értekezni
- Minden iskolában magyar nyelven történik a tanítás

Ezért november 13-a a Magyar nyelv napja.

A nyelvünkkel együtt pedig mi más lehet alkalmasabb kultúránk bemutatására, mint a zene. Ebből az alkalomból a Bartina Zenekar és Boczán Béla elhozták az Igazságos Mátyásról szóló zenés, történelmi bemutatójukat.
A bemutató közreműködői Nemcsák Pál és Nemcsákné Kárpáti Katalin a Bartina Néptánc Együttes táncpedagógusai.

Három előadás során délelőtt Kölesd első és második osztályai, Sióagárd, Harc és Medina alsós tanulói, délután a kölesdi felsősök, este pedig a felnőttek szórakozhattak.

Zenénk és nyelvünk után következett kultúránk még egy alappillére: a gasztronómia.
Az oldalteremben Horváth János, a vendéglátó-ipari szakközépiskola szakács szakoktatója várta az érdeklődőket középkori ételkóstolóval.

A rendezvényt a Szekszárd Város Önkormányzata a jelmezekkel támogatta, ezen kívül köszönet illeti Medina Község Önkormányzatát, Kölesd Község Önkormányzatát, a Kölesdi Önkormányzati Kft-t és a Bartina Néptánc Együttest.