Gazdag Ferenc előadása, Latinovics, Bujtor és Frenreisz


2015. november 16-án, a Népfőiskolán Gazdag Ferenc tanár előadását hallgattuk, Volt egyszer egy család, Latinovics, Bujtor és Frenreisz címmel.


Esemény időpontja: 2015.11.16
2015-11-21

2015. november 16-án, a Népfőiskolán Gazdag Ferenc tanár előadását hallgattuk, Volt egyszer egy család, Latinovics, Bujtor és Frenreisz címmel.

Megtudtuk, hogy Latinovics apja, a földbirtokos Latinovics Oszkár még Zoltán megszületése előtt elhagyta családját, de a földbirtokos származás mégis rányomta bélyegét ifjúságára, mert a továbbtanulás terén ez komoly nehézségeket okozott.

Nem profi színész.
Építészmérnöknek tanult, de élete során színészként, rendezőként, színházszervezőként is tevékenykedett, rendhagyó önéletrajzából is hallottunk részletet, melyből megállapíthattuk, hogy írónak sem utolsó.

Példákat hallottunk arra, hogy önmagával szemben hihetetlen igényességet támasztott, ebből aztán sokféle galiba keletkezett.

Ismerkedtünk a debreceni segédszínésszel, aki Miskolc után 1962-ben a Néphadsereg színházban (ma Víg színház) találkozott Várkonyi Zoltán filmrendező, színház igazgatóval, és Ruttkai Évával is.

A Körszínházban Kazimir Károllyal dolgozott, Veszprémben pedig mint rendező, díszlettervező munkálkodott, de a karikatúra sem volt idegen számára.

Nehéz természetű ember volt, ebből adódtak konfliktusai.

Felsorakoztak színházi és filmszerepei, színésztársai.

Halála körül még mindig vannak kérdőjelek, és balatonszemesi sírját nézve búcsúztunk a színészfejedelemtől.

Anyja második házasságából született féltestvére Frenreisz István, aki színészi pályafutása elején apai nagyanyja után a Bujtor István nevet vette fel.

A 192 cm magas Bujtor ifjúsági válogatott kosaras, a József Attila Gimnázium után a Közgazdasági Egyetem hallgatója, és a vitorlázás szerelmese. Versenyzései során hatszor volt magyar bajnok.

Az előadás során sorban emlékezhettünk a jól ismert filmekre, mint a Fekete gyémántok, a Pogány Madonna, Sándor Mátyás, Bors.

1978-tól szabadúszó.

A halál 67 évesen érte, szűk családi körben búcsúztatták, és szerettei közelében találjuk síremlékét.