V. Erzsébet napi disznóvágás


2015. november 21-én ötödik alkalommal került megrendezésre a kölesdi Hagyományőrző Disznóvágás. A rendezvény védnöke és szervezője Dr. Kiszler Gyula alpolgármester.


Esemény időpontja: 2015.11.21
2016-01-16

2015. november 21-én ötödik alkalommal került megrendezésre a kölesdi Hagyományőrző Disznóvágás.
A rendezvény védnöke és szervezője Dr. Kiszler Gyula alpolgármester.

Az előzetes megbeszéléseken a feladatot vállalók minden apró részletre kitérő feladattervet dolgoztak ki, és mire a nagy nap felvirradt, mindenki tudta feladatát.

Reggel a szükséges eszközök előkészítve várták a disznókat, a megjelenteket pedig az elmaradhatatlan szúrópálinka fogadta.
Két nyolctagú böllércsapat kezdett dolgozni Gazdag István és Szabó János irányításával.

Miután áldozatul esett két fehér sertés és két fekete csüngőhasú, kezdődhetett a pörzsölés, kaparás, mosás, mígnem hófehér bőrrel asztalra, rénfára kerültek a „nap hősei”.
Közben a katlan alatt ropogott a tűz, és fortyogott az abalé.

A bontást avatott kezek végezték, és a csepergélő eső miatt a csontozás, a húsok válogatása, darálás, kolbász, hurka keverése sátor alatt zajlott.

A konyhában a töltelékekhez elkészült a hagyma, fokhagyma, nemsokára megérkezett a töltött káposzta alapanyaga, és a kölesdi recept szerint keültek a gombócok a káposztára.

A munkát a hagymás vér elfogyasztása, a forralt bor és tea kortyolgatása is segítette, az ebédre készült pecsenye is magáért beszélt.

A jól végzett munka végén a Sportcsarnokban került sor a vacsorára, és az azt követő bálra.
Greifensteinné Zsebe Anita köszöntője után Dr Kiszler Gyula köszönetét fejezte ki a résztvevő közreműködőknek, majd a Zönge Népdalkör vidám dalcsokra kapott hangos elismerést.

A vacsorát az Önkormányzati Kft készítette.
A megjelent kettőszázhatvan éhes vendég először az orja levest, répát és főtt húst, majd a toros káposztát tejföllel, vagy tejföl nélkül, sült hurkát és kolbászt, végül rétest fogyasztott.

A TIBSA-BAND zenéjére táncra perdült mindenki, aki táncos cipőjét magával hozta.
A bál reggelig tartott.