A Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület XVII. találkozója Kölesden


2016. október 1-én a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület XVII. találkozójára a kölesdi Kismegyeháza nagytermében került sor.


Esemény időpontja: 2016.10.01
2016-10-03

2016. október 1-én a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület XVII.
találkozójára a kölesdi Kismegyeháza nagytermében került sor.
Vendéglátó a Kölesdi Felnőtt Honismereti Szakkör volt.

A Zönge Népdalkör kölesdi dalcsokra után a találkozó szakmai előadásainak témái az I. és II. világháború Tolna megyei eseményeiről szóltak.

Berényi István, Kölesd Község polgármestere megnyítója után Dr. Gesztesi Enikő megyei egyesületi elnök, és Dr. Kiszler Gyuláné, a kölesdi Honismereti Szakkör vezetőjének gondolatai, majd az Országos Honismereti Szövetség kitüntetettjeinek köszöntése, és a Honismereti Egyesület Egyed Antal megyei díjainak átadása következett.

Az előadások között nagy érdeklődés övezte Tálosi Zoltán, a Szekszárdi Baka Múzeum helytörténészének előadását, aki Adalékok és új eredmények Tolna megye II. világháború légi eseményeinek kutatásáról beszélt, és több kölesdi vonatkozást is említett.

Dr. Gesztesi Enikő PhD-klasszika-filológus, helytörténész A korabeli magyar értelmiség viszonya az első világháborúhoz című előadásában szintén megjelentek a kölesdi események.

Dr. Gere Lászlóné Dr. Vizi Márta PhD történész-muzeológus, helytörténész előadása a Morzsák családom életéből, levelek a háborúból, nemcsak az eseményekről szóltak, hiszen előadónk személyes családi kapcsolatai révén maga is kötődik Kölesdhez.
Természetesen a jelenlévő szakköri tagok előtt többnyire ismert tények kerültek elő, és örömmel nyugtázták, hogy ezekkel a történetekkel, képekkel egy kiadványban ismét találkozhatnak.

A hozzászólások után közös ebéd és beszélgetés következett.