Gazdag Ferenc előadása Szinnyei Merse Pál életéről és művészetéről


2016. november 28-án ismét Gazdag Ferenc tanár előadását hallgattuk a Népfőiskola foglalkozásán. Most Szinnyei Merse Pál életével és munkásságával ismerkedtünk.


Esemény időpontja: 2016.11.28
2016-12-01

2016. november 28-án ismét Gazdag Ferenc tanár előadását hallgattuk a Népfőiskola foglalkozásán.
Most Szinnyei Merse Pál életével és munkásságával ismerkedtünk, akiről a korabeli kritikusok azt mondták, hogy nem gazdálkodott jól a tehetségével, mert a családi életet mindig előbbre valónak tartotta.

Nemzeti érzelmű nemesi családból származott, amelynek körében nemzedékek óta megszokott volt az irodalom, a zene és a képzőművészet művelése.
A család apai és anyai részről is 700 éves múlttal rendelkezik.

1845-ben született Szinyeújfalun. (+1920. Jernye)
Apja Szinyei Merse Félix, anyja Jekelfalussy Valéria nyolc gyermeke közül Pál a harmadik. Édesapja Kassán szerzett jogi végzettséget, mindvégig támogatta fia művészi ambícióit, édesanyja pedig irodalom- és zenekedvelő asszony volt, aki jelentős vagyont hozott a házasságba.

Jekelfalussy Valéria a Sáros vármegyei nőegylet létrehozója és első elnöke volt. Maga is írt verseket, a Kisfaludy társaság egyik alapítója.
A szabadságharc alatt minden ezüst holmijukat és ékszereit a szabadságharc céljaira ajánlotta fel. Részt vett az eperjesi hadikórház megszervezésében. A szabadságharc bukása után 50 kancsuka-ütésre ítélték, amit csak otthona elhagyásával kerülhetett el.

Szinnyei Merse Pál tanulmányait Eperjesen, a katolikus gimnáziumban folytatta hatodikos koráig, amikor megbukott (összes osztálytársával együtt), ugyanis az iskola szlovák tanárait egy politikai tüntetésen magyar diákok kergették meg.
Így magántanuló lett, majd Nagyváradon tanult és érettségizett.
Gimnazista évei alatt kezdett komolyabban a festéssel foglalkozni, Mezey Lajos tanítványa, aki mellett több képet is készített.

Tanulmányait a müncheni Képzőművészeti Akadémián folytatta, ahol jól érezte magát.
Szünidejét Jernyén töltötte, mialatt a család tagjairól rajzok, festmények születtek.

A festményeket elemezve előadónk a színek világába is elkalauzolt bennünket, így hallottunk a főszínekről, a 6-os, 9-es, 12-es színkörről, a színellentértekről, a hideg, meleg színekről, a komplementer (kiegészítő) színekről, de téma volt a színszerkesztés, a tér érzékeltetése, a vonalperspektíva, a levegőperspektíva, ami a színek erejét megtöri.

Előadónk a vetített rajzok, tanulmányok, festmények hangulatára, az elrendezésre, a színek és tónusok kontrasztjára, a perspektivikus irányvonalakra, az uralkodó színekre és kontrasztokra egyaránt felhívta a figyelmünket.

Egy érdekes, tanulságos művészettörténeti órát kaptunk, amit őszinte tapssal köszöntünk meg.



Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban