Jubileumi ünnepség a negyven éves Kölesdi Felnőtt Honismereti Szakkör tiszteletére


A Kölesdi Közéleti Egyesület Felnőtt Honismereti Szakköre és Kölesd község Önkormányzata 2017. június 3-án jubileumi ünnepségre hívta és várta az érdeklődőket a szakkör 40 éves évfordulójára.


Esemény időpontja: 2017.06.03
2017-06-04

A Kölesdi Közéleti Egyesület Felnőtt Honismereti Szakköre és Kölesd község Önkormányzata 2017. június 3-án jubileumi ünnepségre hívta és várta az érdeklődőket a szakkör 40 éves évfordulójára.

A rendezvény előkészítése hetekkel előbb kezdődött, hiszen nem kis kihívást jelentett a szakkör negyven éves tevékenységét bemutató kiállítás összeállítása.

A vendégek között voltak a Jászkiséri Csete Balázs Honismereti Egyesület képviselői, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület meghívott és delegált tagjai, a kölesdi helytörténeti szakkör barátai, adatközlői, adományozói, támogatói.

A rendezvényt Berényi István polgármester nyitotta meg, majd Dr. Kiszler Gyuláné Farkas Éva a szakkör alapító tanára emlékezett vissza a négy évtized tevékenységére.

A kölesdi Zönge Népdalkör a szakkör által gyűjtött népdalokat énekelte (művészeti vezető Falkainé Jakab Éva), majd Benedek József, a Jászkiséri Csete Balázs Honismereti Egyesület elnöke a két szakkör 38 éves kapcsolatát elevenítette fel.

A kölesdi néptánccsoport a Kölesden gyűjtött gyermekjátékokat mutatta be, Boros Antal pedig Radó Józsefné „Vendégségben a Jászságban” (1982) című versét szavalta.

Szakálné Torma Eszter a „A kölesdi harczrul” .című verssel idézte fel a Rákóczi szabadságharc utolsó győztes csatájának emlékét, és a jászkisériek jelenlétét a 300 éves évfordulón.

Dr. Baranyai Eszter riportfilmben a Csont vagy Csúcsos-hegy helyi földrajzi név magyarázatát mondta el „Történelmi idők néma tanúja” címmel.

Gyén Veronika a kölesdi Kábel Tv munkatársa archív felvételekből képeskönyvet állított össze, Csikné Bányai Mária a kölesdi könyvtár helytörténeti forrásairól, Vargáné Kisfalvi Erzsébet pedig a kölesdi fehérhímzés emlékeiről és továbbéléséről osztotta meg gondolatait.

A Borosgazdák csoportjával a közönség együtt énekelte „A kölesdi Zönge hegyaljában” kezdetű népdalt.

Végül köszönetet mondtak, további eredményes munkát kívántak és ajándékkal kedveskedtek a szakkör vezetőjének a jászkiséri vendégek, a kölesdi önkormányzat, az Őszi Fény nyugdíjas klub, a néptánccsoport, az Egyed Antal Honismereti Egyesület és a Honismereti szakkör tagjai.




Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban