Kirándult a Nefelejcs virágkör


A Nefelejcs virágkör 2017. október 25-én szekszárdi kirándulást szervezett. A Kölesdi Közéleti Egyesület és Kölesd Község Önkormányzata támogatta az eseményt, elismerve ezzel a virágkörnek a falu szépítésében végzett munkáját.


Esemény időpontja: 2017.10.25
2017-10-25

A Nefelejcs virágkör 2017. október 25-én szekszárdi kirándulást szervezett.
A Kölesdi Közéleti Egyesület és Kölesd Község Önkormányzata a belépőjegyekkel és az utaztatással támogatta az eseményt, elismerve ezzel a virágkörnek a falu szépítésében végzett tevékenységét.

Délelőtt a Wosinszky Mór múzeum kiállító termeinek megtekintése történt, ahol minden teremben találtunk érdekességet.

A régészeti ástasok után láttuk, a 19-20 század fordulójának viseleteit, mesterségek szerszámait, termékeit, a honfoglaláskori ház felépítését.
Meglepő, hogy Szekszárd az évtizedek során mennyire átalakult.

A múzeum munkatársai kedvesek, udvariasak voltak, az intézményben eltöltött két és fél óra alatt sok hasznos ismerettel lettünk gazdagabbak.

Dél után Bogár István néptanító, népművelő, néprajzkutató 1967-ben létrehozott „Bogár tanyájára” mentünk, ahol Tóth Gáborné Bogár Éva fogadott bennünket.

Az udvaron terített asztal és padok várták az éhes társaságot.
Miután „tarisznyából” ki-ki elfogyasztotta az ebédet, házigazdánk, szőlővel és érett fügével kínált bennünket.

Ez a néprajzi magán gyűjtemény a Sárközről szól, ezért Bogár Éva először a Sárköz kialakulásáról beszélt, majd a színes sárközi viseletből az őcsényiről, hiszen a család Őcsényből származik.

A fejviselet bemutatása közben láthattuk a sárköz jellegzetes hímzéseit, a parittyafőkötő miniatűr fehérhímzését, a fiatal asszony fejét takaró bíbor bíborvég hímzését, a jegykendő mintáját, a jegykendő szerepét a fiatalok életében, de a halottas párna sötét színű mintájában is gyönyörködhettünk.

Ezek után a tájház gyűjteményét néztük meg, és csak ámultunk a tárgyak gazdagsága láttán.
Hasonlítgattuk azzal, hogy nálunk ez meg az hogy néz ki, hogy nevezzük, és persze a sok hasonlóság mellett sok különbséget is felfedeztünk.
A présház és borospince is hozott meglepetéseket.

A tájegység népviselete, hímzései, szőttesei, a fényképek, a tisztaszoba, a nyitottkéményes konyha, a gazdasági eszközök egységes képet rajzoltak elénk.
A tárgyak többsége több mint száz éves, és ezek a tárgyak kézbe vehetők, így még közelebb kerültek hozzánk.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban