Márton napi felvonulás Kölesden


Kölesden a Márton napi felvonulásra 2017. november 9-én került sor.


Esemény időpontja: 2017.11.09
2017-11-13

Az iskola tanulói osztályfőnökük segítségével változatos, ötletes lampionokat készítettek a Márton napi felvonulásra, melyre 2017. november 9-én került sor.

A felvonulást egy rövid műsor előzte meg, melyben a 4-5 osztályosok Márton napi német dalokat adtak elő, majd vers hangzott el Szent Márton találkozásáról a koldussal.

Markó Ágnes, a diákönkormányzat vezetője rövid ismertetőjében elmondta, hogyan lett Márton a koldusok védőszentje, a katonák, szőlőművelők, lúdtartók oltalmazója.

Azt is megtudtuk, hogy Márton 317-ben született a pannóniai Savariában, a mai Szombathelyen és anyja kívánságárra lett a római császár katonája.

Annak hatására, hogy Jézus koldusként jelent meg álmában, megkeresztelkedett, de a püspökké választást nem akarta vállalni, a libák azonban hangos gágogással elárulták búvóhelyét, végül 371-ben mégis püspökké szentelték.

Élete végéig segítette a rászorulókat.

Mivel a nép nem felejtette el Mártont, minden évben halálának évfordulóján, november 11-én tiszteletére fáklyás felvonulásokat szerveztek.
A lampionos felvonulásokat a 19. században vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jócselekedetet jelképezi, mindenkihez eljusson.

Kölesden a lampionos felvonulás 5 órakor kezdődött, és a falut körbejárva az iskola udvarán ért véget, ahol lilahagymás zsíros kenyér és tea várta a résztvevő gyerekeket, szülőket, és érdeklődő felnőtteket.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban