Szabadi Mihály Nemzedékek című könyvének bemutatója


2017. november 20-án a Népfőiskola vendége volt Szabadi Mihály, akinek eddig nyolc kiadványa jelent meg.


Esemény időpontja: 2017.11.20
2017-11-21

2017. november 20-án a Népfőiskola vendége volt Szabadi Mihály, akinek eddig nyolc kiadványa jelent meg, Álmok, emlékek, gondolatok, Az én jussom, Iskoláim, Öregember az ablakban, És virágzott a berbecs, A kisgazda, Lakodalom és Nemzedékek címmel.

Közülük az érdeklődő kölesdiek könyvbemutatókon megismerkedhettek az „Öregember az ablakban”, az „És virágzott a berbecs” és „Az én jussom” című könyvekkel.

Most a „Nemzedékek” című kötet került elénk, amiből hangulatos, érdekes, néha humoros fordulatokat hallhattunk a felolvasások kapcsán.

A „Szuka Jani” novellája a falusi szegény emberről szól, szemünk előtt látjuk a lepusztult kicsi, nádtetős házat, a szegényes krumplilevest, a két tehén előtt ballagó öreget.

„A Kese” azaz Kese Miska, amikor az ismétlő iskolát kijárta, a gazdálkodás mesterségét apjától, nagyapjától tanulta ki, találkozott a gimnáziumból érkező diákkal (aki maga a szerző volt). A beszélgetés során a falusi élet szokásaiba, az emberek egymáshoz fűződő viszonyába, az embereket megkülönböztető egyéniségekbe látunk bele.

A „Rózsi néni” az augusztusi kánikulában kezdődik és a gondolatok szárnyán az első Röpülj páva vetélkedője, annak előkészítő munkái, az értékek gyűjtése során jól ismert nevek bukkannak fel.
Fábián Éva, Andrásfalvi Bertalan, Olsvai Imre, és Rózsi néni aki „keserveseit” az egész ország hallgatóságának énekelte a bukovinai székelyek hányatott életének keserűségéről.

„A vén csatalóban” a bukovinai székely férfiről, Domokos Ambrusról, a „A kotlában” a felnőtteket utánozó gyerekek játékairól hallottunk, melynek során észrevétlenül ragadt rájuk a gazdálkodás minden tudománya.

A kötetet sióagárdi gyermekek rajzai illusztrálják, miközben fülünk ízlelgeti a régi paraszti világ hamisítatlan szófordulatait.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban