A Honismereti Szakkör ünnepi foglalkozása


A kölesdi Felnőtt Honismereti Szakkör ünnepi szakköri megemlékezést és koszorúzást tarott az 1944-ben "málenkij robot"-ra hurcolt kölesdiek emlékére.

Esemény időpontja: 2015.03.11
2015-03-12


A kölesdi Felnőtt Honismereti Szakkör 2015. március 12-én ünnepi szakköri megemlékezést tartott a "malenkij robot"-ra elhurcolt kölesdiek emlékére.

A megemlékezés vendége volt Katzenbacch János (Kővári János), aki hihetetlen emlékezettel, részletesen érzékeltette az elhurcolást, a hosszú utazást,
a tábori körülményeket, a fáradalmas bányai munkát, a táplálkozási, ruházkodási lehetőségeket.

Sok emléke van társairól, a betegségekről, szökésekről, halálokról, temetésekről, végül a hazaérkezés körülményeiről is.

Szomorú sorsok tárultak elénk, ahogy hallgattuk az 1944. december 31-től 1949. októberéig tartó oroszországi megpróbáltatások részleteit.

A foglalkozás után 12 órakor a Hősök parkjába vonult a szakkör tagsága és a megjelent vendégek.
Dr. Kiszler Gyuláné megemlékezett az eseményekről, Kővári János felolvasta a robotra hurcoltak nevét, külön megemlékezve azokról, akik életükkel fizettek az embertelenségért.

Ez után a Honismereti Szakkör, a Béri Balogh Ádám Általános Iskola és a Kölesdi Önkormányzat koszorút helyezett el a II. világhábórú emlélkművénél.