Anyatejes Világnap Kölesden


Az Anyatejes Világnap kölesdi rendezvényét 2015. szeptember 24-én a könyvtárban tartották.

Esemény időpontja: 2015.09.23
2015-09-24

Az Anyatejes Világnap kölesdi rendezvényét 2015. szeptember 24-én a könyvtárban tartották.

Csikné Bányai Mária Simon András szavait idézte:
"Anyaföld az öled, melybe kicsiny magként hulltam, tested templomában emberré alakultam. Mindent adó szereteted mai napig éltet; drága Édesanyám, köszönöm, hogy élek!”.

Ez után köszöntötte Dr. Szoboszlai Ildikó gyermekorvost, Hosszúné Dr. Ágó Krisztina Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályvezetőt és Bács Gáborné Nagy Ilona Járási Vezető Védőnőt, az 1 éven túl szoptató anyukákat és a meghívott vendégeket.

Egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez. Ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF (Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja) átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében.
1992-től augusztus 1-én tartják világszerte az Anyatejes táplálás világnapját, más néven a Szoptatás világnapját.

Kölesden minden évben szeptember hónapban tartják az Anyatejes Világnapot.

Az ünnepség a Béri Balogh Ádám Általános Iskola alsós és felsős tanulóinak műsorával kezdődött.
A verseket Tóth Ferencné és Rónai Angyalka a furulyajátékot Falkai Gyuláné állította össze és tanította be.

Dr. Szoboszlai Ildikó előadásában az anyatej védő hatásairól, az anya és gyermek kapcsolatáról sok új és érdekes információt adottt, Hosszúné Dr. Ágó Krisztina a családsegítő programokról, az állam által adott kedvezményekről, lehetőségekről tájékoztatta a megjelenteket.

A kölesdi védőnői szolgálat 5. éve rendezi meg azt a községi szintű rendezvényt, ahová meghívást kapnak a legalább 12 hónapon át szoptató édesanyák. Ők személyre szóló oklevelet és egy szál virágot kaptak elismerésül.

A tízórai közben kötetlen beszélgetéssel folytatódott az ünnepség.