Métázás


2015. október 9-én a Béri Balogh Ádám Általános iskola testnevelő tanárai a TÁMOP pályázat keretében méta játékot szerveztek.

Esemény időpontja: 2015.10.19
2015-10-20

2015. október 9-én a Béri Balogh Ádám Általnos iskola testnevelő tanárai a TÁMOP pályázat keretében méta játékot szerveztek.

Mozgalmas délután volt, lelkesedéssel, jókedvvel és szerencsére jó idővel.

Az iskola apraja és nagyja métázott.
A kicsiknél az osztályfőnökök segítették a csapatok kialakítását, a felső tagozatban a testnevelők állították össze.
A gyerekek körében népszerű sport minden izmot megmozgat, s persze győztesek is vannak: fehér, zöld, sárga és fekete csapat - vagyis mindenki, aki játszik benne!

A méta egy hagyományos magyar labdajáték, amelyet két, tíz-tizenöt főből álló, ütőkkel felszerelkezett – többnyire gyerekekből, diákokból álló – csapat játszik.
A méta játék mai formájában a várháborúk emlékét őrzi.
Eredetileg a városi iskolák, kollégiumok diákságának kedvelt játéka volt, amelyet idővel a vidéki települések ifjúsága is átvett.
A falu népe őrizte és továbbalakította a játékot.

A méta különféle változatai a várméta (várasdi), a körméta és a futóméta (népi nevei longa méta, hosszú méta, kifutós, szaladós méta).
A Kincskereső kisködmönben és a A Pál utcai fiúkban is említik.

II. Lajos idejéből származó források szerint a lovagok is játszottak egyfajta métajátékot, amely azonban nem volt azonos a gyerekek és fiatalok fent leírt szórakozásával.

Tekintve, hogy a méta eredete több évszázadra nyúlik vissza, egy feltételezett alapformára nem következtethetünk, s az azóta eltelt időben a játéknak sok változata elterjedt.