GOSZ választmányi értekezlet Kölesden


A GOSZ Tolna megyei választmánya ismételten kibővített ülést tartott. Az ülésen felszólalt Rónai Gábor szakmérnök, Elekes Balázs cégvezető és Szalkai Gábor az FM főosztályvezető helyettese.

Esemény időpontja: 2016.05.25
2016-05-26

A GOSZ Tolna megyei választmánya ismételten kibővített ülést tartott.

Az időszerű növényvédelmi helyzetről tartott értékelést Rónai Gábor szakmérnök. A búzák állapotával foglalkozott bővebben.
Megítélése szerint a kialakult időjárás a vörösrozsda károsításának kedvez leginkább.
Természetesen a többi korokozó is lesben áll, de a különböző hajlamosító tényezők a rozsdára hajaznak.
A másik fontos dolog amire felhívta a figyelmet, hogy gyakran védekezünk a gabonákban gombaölő szerek mellett mikroelemek kiegészítésével egy menetben.
A helytelenül kipermetezett mix perzselést okozhat a gabonákban, ezért 250 liter/ha vízmennyiséggel minimálisan számolnunk kell ilyen védekezés esetén.

Nagy érdeklődést váltott ki a terménypiaci helyzet. Elekes Balázs cégvezető részletesen bemutatta a világ és a szomszédos országok gabonakészletét és vele párhuzamban a hazai helyzetet. Sajnos a búzakészleteink a korábbi évek átlagánál magasabbat mutatnak.
Szerinte tovább tart termények árának mélyrepülése.
Betakarítás környékén a takarmánybúza 39-41000 Ft, a malmi búza 42-43000 Ft körül értékesíthető. Az őszi árpa 37-39000 Ft körül alakulhat. Az elhangzott számok a gazdálkodás kiegyensúlyozottságára nehéz terhet rónak, de ez a realitás.
Figyelembe vesszük, hogy a malmok is rossz helyzetben vannak, másrészt a fajtaváltás eredményeként igaz, hogy növekedtek a termésátlagok, de a minőség nagyot romlott.
Nem jó hír számunkra az sem, hogy Ukrajnában jók a terméskilátások, éles konkurenciát jelentve a magyar kiszállításoknak.

Szalkai Gábor az FM főosztályvezető helyettese a növényegészségügyről, növényvédelemről és a társadalmi megítélésre azt a véleményét hangoztatta, hogy MINDEN MÉREG- DE EGYEDÜL AZ ADAGOLÁS TESZI AZZÁ. Ezért is fontos, hogy növényorvosok és precíz növényvédő növényorvoslásról tartott előadást.
A gazdálkodók esélyeit úgy látja, hogy tartósan csak azok képesek jól működni, akik a leggyorsabban tudnak alkalmazkodni a megváltozó körülményekhez. A növényvédő szerekkel kapcsolatos gépek végezzék ezt különlegesen fontos munkát.

Varga András
Kölesd, 2016. május 26.