Helytörténeti Szabadegyetem


Zomba egy nyertes nagypályázatának részeként valósult meg a „Hely ahol élek” szabadegyetem programja. Mivel cél volt a környezet megismerése is, ezért a rendezvénybe Kölesdet is bevonták. A harminchárom 16 éven felüli, kölesdi és zombai fiatal a helytörténeten kívűl egymással is ismerkedett.


Esemény időpontja: 2018.08.12
2018-09-10

„A hely ahol élünk”- helytörténeti szabadegyetem a helyi értékekről
rendezvény első napja 2018. augusztus 10-én volt Zombán.
A zombai fiatalok a Művelődési Házban várták a kölesdieket.

A Szabadegyetem első előadását Toláczi József néptánc oktató tartotta Tarján Gábor Felnevelő hagyomány c. könyvéből, ahol a népviselet és az ünnepek voltak a fő témák. Ezt követte a gyakorlati foglalkozás, ahol a résztvevők dunántúli táncokat, csárdást, ugróst tanultak.

A fiatalok számára érdekesnek tűnt a már eltűnt hagyományok felelevenítése. A táncház várakozáson felüli siker volt.


A Szabadegyetem második napján a zombai fiatalok érkezek Kölesdre.
A Kossuth Művelődési Ház udvarán Greifensteinné Zsebe Anita művelődésszervező és a kölesdi fiatalok fogadták a zombai vendégeket.

Megismerkedtek a volt Apponyi birtok történetével, és a benne folyó munkával.

A Művelődési Ház emeleti nagytermében előadást hallgattak a Látás és ízlés nevelés programról Greifensteinné Zsebe Anita előadásában.

Előadás után a Kölesdi Képtár anyagát tekintették meg, majd a Padlásmúzeum látogatása és tárgyainak megismerése következett.
A Padlásmúzeumhoz kapcsolódóan a szőlőtermelés és szőlőfeldolgozás témájának zárásaként Borkút megnyitása következett, melyből helyi borokat kóstolhattak a felnőtt fiatalok.

A Szabadegyetem résztvevői meglepően nagy érdeklődést mutattak nagyszüleink tárgyi emlékei iránt a Padlásmúzeumban.
Volt olyan eszköz, amelyről még nem is hallottak, és volt olyan is, amely az ő saját környezetükben is fellelhető, de már nem használják.

A rendezvény harmadik napja a kézműves foglalkozások napja volt.
Készültek a háromlábú babák, a kézzelszövött övek, a malomjáték, melyet természetesen ki is próbáltak, és a Reform életmód klub segítségével a kulcsos kalács készítésének fortélyait is megismerték.

Horváth János mesterszakács babgulyása után aztán a kulcsos elfogyasztására is sor került.




Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban