Sulyok Balázs megyei főépítész előadása


2018. november 19-én a Népfőiskola 2-dik foglalkozásán Sulyok Balázs építész vezető tervező, Tolna megye főépítésze tartott előadást a Falvak megmaradása és megújításának lehetőségei a XXI. században címmel.


Esemény időpontja: 2018.11.19
2018-11-23

2018. november 19-én Sulyok Balázs építész vezető tervező, Tolna megye főépítésze tartott előadást a Falvak megmaradása és megújításának lehetőségei a XXI. században, a fiatalok megtartása, vagy betelepülése, avagy kinek építsünk (bio) házat? címmel.

Először a lakásállománnyal kapcsolatos aktuális adatokkal ismerkedtünk.

Magyarországon kb. 4.3 millió lakás van
2012-ben 7500 lakásépítési engedélyt adtak ki.
2017-ben az ideális építési engedélyszám 40 000 db lett volna, ezzel szemben a tényleges engedélyek száma csak kb. 30 000 volt.

A lakások is elöregszenek, az állománynak ideálisan 100 év a megújulási ideje, a jelenlegi építkezés mellett ez 4-500 évre emelkedik.

Az építkezést befolyásolják az öregedő népesség, a csökkenő születésszám, az elvándorlás (faluból-városba, városból-külföldre).

Érdekes volt hallani, hogy lakások átlagos alapterülete 79 négyzetméter.

A lakások 37% társas, vagy állami tulajdonú, 63% van magántulajdonba, ebből 53% családi, vagy ikerház, 10% parasztház, vagy tanya, és ezek nagy része 25 évnél idősebb.

Képeken láttuk a 60-70-es évek sátortetős házait, és a 80-as évek 2-3 szintes „birodalmait”.

Az építtetők többsége nem tudja, hogy mit akar, a lakásban csak élni, lakni szeretne emberhez méltóan, de láttunk földdel fedett, növényzettel befutatott bio házakat is.

Az előadó beszélt a felújítás vagy építkezés szempontjairól az építtető és az építész szemszögéből, a minősített építőanyagok megjelenéséről, a bekerülési költségekről, a ház fenntartási költségeiről, de vannak építészeti kötöttségek is (telek mérete, domborzat, stb.).

Szó esett az újszerű falazóelemekről, födémekről, tetőszerkezetekről, nyílászárókról, szigetelésekről és burkolatokról is.



Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban