Dr. Kiszler Gyuláné előadása Mátyás királyról


2019. január 7-kén Dr. Kiszler Gyuláné előadását huszadik alkalommal hallgatta a Népfőiskola hallgatósága. Előadásának címe: Mátyás király.


Esemény időpontja: 2019.01.07
2019-01-10

2019. január 7-kén Dr. Kiszler Gyuláné előadását huszadik alkalommal hallgatta a Népfőiskola hallgatósága.
Előadásának címe: Mátyás király.

A Hunyadi emlékév a törvényhozó és államférfi, Mátyás király születésének 575. évfordulója alkalmából 2018. január 11-kén Szegeden kezdődött, és a kölesdiek számára 2019. január 7-kén zárult Dr. Kiszler Gyuláné előadásával.

A sokoldalú és mindenre kiterjedő előadásban hallottunk a kolozsvári szülőházról, apjáról, a törökverő Hunyadi Jánosról és az ő származásáról, Vajdahunyad váráról, Szilágyi Erzsébetről, a déli harangszót előíró pápai bulláról, Hunyadi János balkáni hadjáratairól.

Hallottunk a Podjebrád Katalinnal való házasságról, akihez valódi vonzalom kötötte, aki 1464-ben gyermekszülés közben a születendő gyermekkel együtt meghalt,
az 1473-ban Edelpeck Borbála poroszlói polgárlánytól született törvénytelen gyermekről, Corvin Jánosról,
az aragóniai Beatrixal 1476-ban kötött házasságáról,
de szóba kerültek a kiváló szervező király pénzügyi reformjai, a királyi bevételek, a hadsereg fejlesztése, a Fekete sereg zsoldosai, a huszárság, nehéz huszárság, gyalogság, a harci szekerek és a fegyvernemek, a sereg költségei és a hadjáratok.

Szó esett Mátyás király műveltségéről, hatalmas könyvtáráról, Corvin János és Beatrix viszonyáról, a Mátyás templomról, a visegrádi palotáról.

Hallottunk a raboskodásról, a rabságból való hazaérkezésről, az 1458 január 24-kén a Duna jegén való királlyá választásról, az 1464. március 29-kén Székesfehérváron történt koronázásról, a bécsi hódításról, az 1490-ben bekövetkezett haláláról, Budára szállításáról és temetéséről.

Mindezt egészítették ki a kor kölesdi vonatkozásai, melyek a Kölesdi füzetek II. kötetében találhatók.

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban