Dr. Görgey Géza kiállításának megnyitója


2019. augusztus 20-kán Dr. Görgey Géza kiállítását Kellényi Barbara nyitotta meg az IKSZT galériás termében.


Esemény időpontja: 2019.08.20
2019-08-20

2019. augusztus 20-kán Dr. Görgey Géza kiállítását Kellényi Barbara nyitotta meg az IKSZT galériás termében.

Köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Görgey Géza festői „múltjából” kaptunk ízelítőt.


Volt önálló kiállítása számos galériában, pl. a Budapest Galériában, vagy idén az Óbudai Társaskörben. Ez utóbbi az „Egy kicsi fekete” címet viselte, jórészt már Kölesden készült képekből.
Itt Kölesden személyesen is, festőként is be szeretne mutatkozni a kölesdi embereknek, hálás szeretettel új hazájában, az új barátainak.

Ha körbenézünk, észrevesszük a képeken, mennyire ismeri és becsüli a hagyományt, de biztos, hogy az is szembetűnik majd, hogy milyen könnyed derűvel felejt el belőle bármit.

Zsonglőrködik a színekkel, technikákkal, de mint artista a buzogányokkal nem sújtani akar, hanem szórakoztatni. Magát és másokat. Mert a festők sem csak maguknak festenek.

Mint lelkészt már biztosan ismerik.
Debrecenben és Hollandiában tanult, húsz éve kezdte szolgálatait Szekszárdon református lelkészként, hozzánk Pálfáról érkezett.

Görgey Géza festészete kora gyermekkorára nyúlik vissza.
Két-három éves kora óta firkál és pacsmagol, illetve rajzol és fest. E nélkül nem tudja elképzelni az életét.
Budapesten, a középiskolás évei alatt szorgalmasan járt a nagy szakkörökbe és különféle mesterekhez.
Szekszárdi szolgálata előtt a Budapesti Képzőművészeti Egyetem diákja lett, Sváby Lajos és Kokas Ignác, Kossuth díjas magyar festők nem hivatalosan, nyugdíjasként tanították.
Az egyetemen mesterének tartja még Menráth Pétert, aki a debreceni Munkácsy-képek restaurálását is vezette.

Diploma után az Európa-szerte meginduló doktoriskola hallgatója lett, és a három éves képzés végén Beke László és Peternák Miklós opponenseknél summa cum laude doktorált.

Publikált képzőművészeti témákban, nyert díjakat, volt Rómában ösztöndíjas.
Mint festő, lehetőséget kapott a Szaudi Királyság vendégének lenni. Művészete megérintette a szaudi kulturális miniszterhelyettest.
A kapcsolat a mai napig él.

Szereti, ha kritizálják munkáit. Főleg ha nem szakmabeliek teszik. A nézők érdeklik, az őszinte reakciók, hogy mit látnak meg abból, amit a vászonra festett. Mit látnak meg az érzésekből, hangulatokból, értékekből.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban