Diófásiné Kajdi Valéria előadása a DEMENCIÁRÓL


2020. február 17-kén Diófásiné Kajdi Valéria védőnő a demenciával kapcsolatos fontos információkkal ismertetett meg bennünket.


Esemény időpontja: 2020.02.17
2020-02-18

2020. február 17-kén a Népfőiskola kilencedik, egyben a tanév utolsó előadásán Diófásiné Kajdi Valéria védőnő a demenciával kapcsolatos fontos információkkal ismertetett meg bennünket.

Mint a fáról a falevelek, úgy az agysejtek is hullanak.
De a normális időskori agyi és testi folyamatok harmonikusabbá tételéhez magunk is hozzájárulhatunk.

A demenciát gyakran összetévesztik a normális öregkori változásokkal.

A demencia progresszív betegség, amely fokozatosan az évek múlásával romlik, ahogy egyre több agysejt pusztul el, hanyatlanak a gondolkodás, az érzelmek, és a társas képességek.

Összehasonlító táblázaton láttuk a normális, és demencia által okozott változásokat.

Hallottunk a demenciát vizsgáló módszerekről, fajtáiról,
a kiváltó okokról: az Alzheimer kórról, az agyi érbetegségekről, a Stroce-ról, a feji sérülésekről, a vitaminhiányról, alvászavarról, cukorbetegségről, a folyadékhiányról.

A kockázati tényezőkről, köztük a magas életkor, a depresszió, a magas vérnyomás, veseelégtelenség, elhízás, cukorbetegség, fogazat rossz állapota, dohányzás, alkoholfogyasztás.

Igen fontos a rágás, hiszen a rágóizmok mozgatják az agyi ereket is.
Figyelni kell az étkezés ritmusára, és minőségére.

Példát kaptunk a fűszernövények és zöldségfélék hatásáról.

Szó esett a kurkumáról, orvosi zsályáról, ginzengről, korpafűről, ginko bilobáról, kerti zsázsáról, de a spenót, brokkoli, fehér retek, gomba fogyasztásáról, és ezek szervezettre gyakorolt hatásáról.

A sport, a testmozgás, a napi séta, a rejtvényfejtés, olvasás, írás, számítógépes játék, régi képek nézegetése, szókirakó, a társas kapcsolatok és a lelki egészség ápolása mindennapi életünk része kell legyen.

A végszó pedig: „Testünk a kert, akaratunk a kertész” (Shakespeare)

Legyünk testünk jó kertészei!!!

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban