Ebek veszettség elleni védőoltása


Kölesden az ebek veszettség elleni kötelező védőoltására 2020. június 14-én került sor.


Esemény időpontja: 2020.06.14
2020-06-17

Kölesden az ebek veszettség elleni kötelező védőoltására 2020. június 14-én került sor.

A Rákóczi utcán, a Béri Balog Ádám téren és a Polgármesteri Hivatal előtt gyülekezhettek a kutyatulajdonosok, ahol a védőoltás mellett a CHIP (elektronikus transzponder) beültetése is sor került, az ezen eszközzel nem rendelkező kutyáknál.

Kistormáson 41, Kölesden 115 kutyatulajdonos jelent meg a helyszíneken, természetesen sokan éltek a háznál történő oltás lehetőségével, ami folyamatosan fog megtörténni.

Dr. Kiszler Gyula főállatorvos elmondta, hogy Magyarországon szerencsére nincs veszettség, de a szerb hegyekben sajnos előfordul, ezért déli szomszédainktól érkezhet fertőzés, tehát különösen az ország déli részén a védekezés nagyon foltos.

A veszettség egy gyógyíthatatlan betegség, idegrendszeri elváltozásokkal jár, a veszett emberen bénulásos jelek mutatkoznak, nyelési nehézségekkel, bordaközi izombénulással, ezért, ha embert kutyaharapás ér, a kutyát 14 napi megfigyelés alá vetik.

A rókák veszettség elleni vakcinázása hazánk déli és keleti megyéiben történik.
A vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki.

A vakcinázási programra a betegség megelőzése érdekében van szükség, a veszettség ugyanis a vadon élő és a házi emlősállatokra egyaránt veszélyt jelent.

Háziállataink közül a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott.




Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban