A Kölesdi Gyöngyfűző tábor második csoportja


2020. július 20-kán Budapestről, Balatonfüredről, Várpalotáról és Vácról érkezett a nyár második gyöngyfűző csoportja.


Esemény időpontja: 2020.07.24
2020-07-26

2020. július 20-kán Budapestről, Balatonfüredről, Várpalotáról és Vácról érkezett a nyár második gyöngyfűző csoportja.

A hét végén a kilenctagú „brigád” hat szövést, nyolc medált, kilenc karkötőt, nyolc saraguró mikád gallért, hét (Pálné Osvald Éva tervezte) saraguró keresztbefűzött gallért és tíz gombot terített a délután rendezett házi kiállításon.

A gyöngyfűzés mellett a szövés fortélyaival karkötők, nyakpántok, övek készítése közben ismerkedtek.

A munkák eldolgozásában bőrrel találkoztak, a szövés felvetésekor bőrszálakkal, viaszolt szálakkal dolgoztak, és a gyöngyöt bőrszerű cérnával szőtték a munkadarabra.

Megtanulták, hogy a szövőkeretről hogyan kell leszedni és eldolgozni az anyagot., de az eldolgozás során használt bőr rögzítésére használt ragasztók is szóba kerültek.

A programban a népi vonal volt az elsődleges, de azért egy modern darabot is készítettek.

Csütörtökön Sárpilisre kirándultak, a délelőtt folyamán Kolbert Margit családi magángyűjteményét nézték meg, ahol a gyűjteményben a sváb (apa), a bukovinai székely (anya) és a sárpilisi hagyományok színes tárházában használati tárgyak, fényképek, textilek sokaságát csodálhatták meg.

Délután a sárpilisi tájházban jártak, ahol az egykori, mindennapi paraszti életet mutatják be, de egy szoba, az Oláh Márta emlékszoba, a fiatalon elhunyt népi iparművész gyöngyfűzőnek hagyatékát őrzi.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban