"Végre megint értjük egymást" Pál Feri atya előadása


2020. szeptember 22-én Pál Feri atya tartott előadást a kölesdi iskola kézilabda pályáján.


Esemény időpontja: 2020.09.22
2020-09-23

2020. szeptember 22-én Pál Feri atya tartott előadást a kölesdi iskola kézilabda pályáján, melyre a Kölesdi Református Egyházközség szervezésében kerülhetett sor.

A szervezők nagy hangsúlyt fordítottak a Covid-19 vírus miatt a résztvevők védelmére.
A szervezés több ponton új irányt kellett vegyen, először is az előadás a tervezettnél egy hónappal korábban került megrendezésre, hogy biztosan megtartható legyen, aztán a helyszín változott zárt térből szabadtérivé, ami magával hozta a kültéri világosítás és hangosítás megoldásának kérdését is.

Az előadás ingyenes volt, ennek ellenére s szervezők regisztrációhoz kötötték, hogy a résztvevők számát kontrollálni tudják.

A rendőrség felé bejelentett 150 főből végül több mint 100 fő vett részt a faluszinten nem mindennapi eseményen.

A belépés kézfertőtlenítés és maszk használatának ellenőrzését követően történhetett, a hangszórókból időről időre elhangoztak a vírusvédelmi előírások betartására vonatkozó magatartási szabályok.

A polgárőrség, a rendőrség, az önkormányzat és a segítők példaértékű, áldozatos közös munkájának eredményeként az előadás fegyelmezetten, fennakadás nélkül, zökkenőmentesen és sokak számára nagy élményt nyújtva zajlott le.

Pál Ferenc római katolikus pap és mentálhigiénés szakember nem téríteni jött Kölesdre és valahol mégis!

Az előadásával a kommunikáció fontosságára hívta fel a figyelmet a szeretet és az egymás tiszteletének megtartása érdekében.

Az előadás egyszerre volt vidám, tanulságos, hasznos, dinamikus, élvezetes és érdekes minden korosztály számára.

A nézők többsége első alkalommal találkozott az atyával élőben.

A szép őszi idő kedvezett a szabadtéri előadásnak, ami a vírushelyzet ellenére biztonságos volt.

"Végre megint értjük egymást" társkapcsolati kommunikáció.
Az előadás általánosságban szólt a kommunikáció fontosságáról, milyenségéről, okozott hatásairól.
A jelenlévők olyan meglepő, mégis logikus magyarázatot kaptak hétköznapi kommunikációs helyzetekre, amiből rendszeresen félreértés szokott kerekedni a beszélgető felek között.

Gyakorlati példákon keresztül szemléletesebb és könnyebb volt a megértés mindenki számára.

Megtudhattuk azt is, hogy a kapcsolat halála nem a problémákban van elsősorban, hanem a kommunikáció minőségében.

Rávilágított a szakember arra a tényre, hogy az egyes ember által elmondott mondat jelentése teljesen különböző értelmet kap a beszélgető partnerek számára. Gyakorlatilag egy feltett kérdésnél a válaszadó csak körülbelül válaszol arra, amire a kérdező kíváncsi. És ez abból adódik, hogy különbözőségünkben a szavak, mondatok értelmezése is különbözőkép jelenik meg az egyénben.

Mondhatjuk azt is, hogy Pál Feri atya lefordította a jelenlévők számára a hibás kommunikáció másik szereplőre gyakorolt hatását, és rámutatott a különbségre a hangsúly és fogalmazás árnyalásai okozta értelmezési különbségekre. Ugyanaz a mondat más hangsúllyal, más érzést, más reakciót vált ki a partnerekben.

Kellényi Barbara




Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban