Átadták Bonyhádon a felújított Perczel kúriát


2021. június 16-kán a kölesdi önkormányzat 9 személyes kisbuszával és személygépkocsikkal utaztunk Bonyhádra, a felújított Perczel kastély ünnepélyes átadására.


Esemény időpontja: 2021.06.16
2021-06-17

2021. június 16-kán a kölesdi önkormányzat 9 személyes kisbuszával és személygépkocsikkal utaztunk Bonyhádra, a felújított Perczel kastély ünnepélyes átadására, ahol Kovács Ferenc festőművész 50 alkotásából álló állandó kiállítását is láthattuk.

A himnusz meghallgatása után az ünnepséget Arany János Családi kör című versével Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész nyitotta, majd Filóné Ferencz Ibolya polgármester köszönetet mondott a képviselő testületnek, a Perczel család tagjainak, tervezőknek és kivitelezőknek.

Elmondta, hogy a nagyon lelakott épület teljesen megújult.
Így a több mint egy hektáros park, ahova 1000 cserjét, fát ültettek.
A régi fák közül csak a túlöregedett példányokat vágták ki.
Befejeződött a több, mint 200 éves épület felújítása is.

A Perczel kastély rekonstrukciója több, mint 617 millió forintból valósult meg.

A kastély átadó ünnepség díszvendége Perczel András kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt, aki többek között arról is beszélt, hogy a nemzet építésének és fejlődésének érdekében néha kardot kell ragadni, mint ahogy azt őseink tették, és néha építeni kell, mint ahogy ez itt, Bonyhádon történt.

A Perczelek városában méltó emlékül újult meg a nemesi család ősi kúriája, mely mostantól szolgálja majd a város kultúráját és turizmusát.

A felújítás során a főépület rendezvényközponttá alakítása, a belső udvar felől szélfogóval történő bővítése, a nyílászárók és a tetőhéjazat cseréje, az udvari épületben szálláshelyek, belső parkolók kialakítása, a kerítés átépítése, felújítása valósult meg. A parkban megújult növényfelületek (részben újra telepítéssel) és új térkőburkolatok is készültek.

A kivitelezés során elkészült mind az utcai, mind az udvari épületen a tető- és födémszerkezet megerősítése, új cserepezés, bádogozás került rá. A pinceszinten az alapozási, míg a két épületen az alap és a koszorú szinti megerősítési munkálatok folytak, és megvalósult a gépész, és a villamossági szakkivitelezés is. Az udvarban térkövezés, járdák és parkolók építése, valamint a kerítés felújítását láthattuk.

Végül Csuja Imre szavalta el a Szózatot.

Ezek után körbe jártuk az épületet, gyönyörködtünk Kovács Ferenc alkotásaiba, persze közülük is legjobban a kölesdi református templomról készült kép tetszett.

Az udvaron kínált hideg víz és friss pogácsa után haza indult a kis csapat.



Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban