Kölesdi csapat Lakitelken


2021. június 18-kán a Nemzeti Művelődési Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával egésznapos közösségi program részesei voltunk Lakitelken.


Esemény időpontja: 2021.06.18
2021-06-19

2021. június 18-kán a Nemzeti Művelődési Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával egésznapos közösségi program részesei voltunk Lakitelken.

Modern, légkondis busszal kétórás utazás után érkeztünk a Lakiteleki Tőserdőre, ahol cirkuszi sátorban színházi előadást láttunk.

Innen mentünk Lakitelekre, ahol az ebéd elfogyasztása után a Nemzeti Művelődési Intézet 2020 tavaszán átadott Székházát ismertük meg idegenvezetőnk segítségével.

A homlokzaton található frízen Makoldi Sándor festőművész elképzelése alapján a teremtéstörténet és magyarságtörténet jelenik meg.

Az aula közepén láttuk az alapkövet és az abban elhelyezett időkapszulát.

Aztán sorra jártuk a tv falat és közösségi termeit, megcsodáltuk a batikolt függönyöket, az ajándékboltot, a kiállított kézműves termékeket, megörültünk a látott sárközi és sióagárdi hímzéseknek, megnéztük az emeleti nagytermet, a Bartók és Kodály termet, az Emlékezet tornyát, az ott elhelyezett harangot, a tetőtéri teraszt.

Aztán a délutáni tikkasztó kánikulában bejártuk a terepet.
Szerencsére árnyékot adó fákban nem volt hiány, és néhol még párakapu is enyhítette a nagy forróságot.

Sorra jártuk és néztük a Keresztény panteon szobrait, a Szent István ökumenikus kápolnát, az első épületek egyikét, a Széchenyi házat.
A Kölcsey házat, mögötte a szabadtéri színpadot, a Bibliaházat, a Bolyai házat, a Kárpátia rendezvényházat, a Kácsor tanyát, a Tájolót, a Hungarikumok házát,
a Nimród Fotogolf parkot, a Vezéri kőjurtát,
a fa cölöpökkel határolt Nagy-Magyarország térképét,
a rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum épületét,
de volt itt focipálya, úszómedence, pancsoló is.

Az 5500 nm alapterületű üvegházban dísznövények és zöldségfélék sorakoztak, melyekből természetesen vásároltunk.

Láttuk a jurtatábort, oszlopokon a jelzőtáblák egyik oldala településneveket, másik oldalon a hozzá kapcsolódó évszámot jelölt meg.
A minigolf és szabadtéri sakk is várja a vendégeket.

A Kincsem Fogadó előtt fafűtéses kemence, útba esett a Hotel Club Tisza három emeletes szálláshelye, a Hungarikum szálloda szobáiban vitrinekben hungarikumokkal találkozik a vendég, a Ligetszépe gyógyászat, a kunhalom alakzatú Magyar borok katedrálisa, a Kincsem fogadó, a Gabriella gyógyfürdő, a vízi játszótér, a Vaspatkó lovarda, az Avarok szálláshelye kemping, a Barlangmedence, a Tisza vendéglő, a Lovas akadálypálya, a Mongóliából származó jurták, a Gyarmati Dezső tanuszoda, a Lakodalmas ház, a Zenepavilon és Szélkerék mindegyike a séta egy-egy állomása volt.

Hazaérve a látottak sokaságától megrakva fáradtan gyalogoltunk kölesdi hajlékunkba.

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban