Sommer László előadása a Kölesdi Honismereti szakkör nyílt szakköri napján


2022. május 9-kén a Kölesdi Felnőtt Honismereti szakkör nyílt szakköri napján Sommer László, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem docense előadását hallgattuk a művelődési házban.


Esemény időpontja: 2022.05.09
2022-05-12

2022. május 9-kén a Kölesdi Felnőtt Honismereti szakkör nyílt szakköri napján Sommer László, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem docense előadását hallgattuk a művelődési házban.

Nagyszülei és édesapja is kölesdi születésű, itt éltek a Rákóczi utca 8 szám alatt, ahol boltjuk volt.
Többször járt Kölesden, először 5 éves korában apja hozta el, később ő is elhozta saját gyermekeit, unokáit, nemrégiben Kölesd polgármesterével, Greifenstein Józseffel találkozott.

Az első részben a zsidó vallás általános jellemzése során hallottuk, hogy a zsidóság miben különbözik a nem zsidóságtól, a zsidóság másságáról, arról, hogy hogyan került a zsidóság a Kárpát medencébe, a törvénytartó kiválasztott népről, a 10 parancsolatról, Ábrahámról, a zsidóság atyjáról, a zsidóság mindennapjairól, a napi háromszori imáról, a zsidóság latin és német ágazatáról, a jiddis és ladinó nyelvről.

Ismerkedtünk a hétköznapi ünnepekkel, (születés, körülmetélés, felnőtté válás), Mózes öt könyvével,
a zsidó fejfedővel, a kipával, a jövevényszavakkal, mint a mázli, a bóvli.
A házasságban két zsidó köt szövetséget.

Előadónk beszélt a halálról, a gyászról, a névre szóló halotti könyvről, és a Könnyek könyvéről.

A vallási ünnepek között van az újév, a bűnbánat napja, az engesztelés napja, a 25 órás böjtölés, az egyiptomi kivonulás napja, a tóraadás ünnepe és a hamuka a fény ünnepe (8 nap – 8 gyertya).

Izrael külön ünnepei a Holokauszt, az Emlékezés és a Függetlenség napja.

Az előadás második részében a család kölesdi történetét hallottuk, majd a családi hagyatékot láttuk.
Köztük születési és házassági okiratokat, fényképeket, imakönyveket, kipákat, színházi kukkert, régi szemüveget, leveleket, melyek nagy részét Sommer László a honismereti szakkörnek ajándékozza.

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban