Feliratos falvédő kiállítás megnyitója


A könyvtár vezetője Csikné Bányai Mária Advent tiszteletére FELIRATOS FALVÉDŐ kiállítást rendezett Kölesden az IKSZT galériás termében.


Esemény időpontja: 2022.11.25
2022-11-26

A kiállítást megelőzően gyűjtő munka kezdődött, melynek során a falu asszonyai sorban előkeresték a régen használt feliratos falvédőket.
Először nehezen indult a gyűjtés, de később egyre többen csatlakoztak, és a legkülönbözőbb helyekről "bányászták" elő a keresett anyagot.
Családi történetek jöttek elő, melyek a kiállítók régi emlékképeit idézték fel.

Csikné Bányai Mária köszöntője után az óvodások verses táncos műsora következett, majd a kiállítást megnyitó Aranyi Attiláné szakkörvezetőtől megtudtuk, hogy a feliratos falvédők születése a 19. századra nyúlik vissza.
Németországból átvették a magyarországi úrhölgyek a képeslapok és színes magazinok közvetítésével, s miután itt is tért hódított, az Amerikába emigrálók is magukkal vitték a falvédők készítésének szokását.
A falvédő a munkásréteg és parasztság otthonaiba is átkerült.

Feladata az volt, hogy a tűzhelyek felett megvédjék a fehérre meszelt falat. Az olcsó, könnyen tisztán tartható falvédők a legszegényebb otthonokba is eljutottak.

1950-60-as évek kicsempézett és gáztűzhellyel ellátott konyháiban már nincs szükség arra, hogy megvédjék a falat a szennyeződésektől. Divatjuk elmúlt.
Napjainkban a szekrények mélyén megtalálható egy-két régi falvédő, sokan még őrzik őket.

A szövegek általában bemutatják az asszony és a férfi dolgát a családban, súlyos sorsfordulókat, a társadalom elvárásainak megfelelő viselkedést, vagy vallási témájúak.
Térkitöltő motívumok az indák, virágok, ágak.

A falvédőket gyakran az iskoláskorú lányok készítették el, a már előrajzolt darabokon megtanulhattak varrni.

A hímzés színvilága a készítőn múlt, az ő ízlésvilágát tükrözte, ezért minden egyes elkészült darab más-más egyéniséget kapott.

Római katolikusoknál égi segítőként gyakran Szűz Mária, Páduai Szent Antal vagy őrangyalok jelennek meg, a reformátusoknál szentek helyett angyalokat ábrázoló falvédőket láthatunk.

Az egyszerű szöveg középen kapott helyet, versbe szedték, és gyakran helyesírási hibákkal tűzdelt.
Szólhatnak szerelemről, hűségről, honvágyról, a házi tűzhely fontosságáról.

Végül Bányai Mária a szereplőknek megköszönte a közreműködést, az óvodásoknak átadta a Csik Józsefné által készített piros csizmácskákat.

A kötetlen beszélgetés házi sütemények, üdítő italok és bor társaságában folyt.





Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban