Ízőrzők stábja Kölesd-Borjádon


2023. június 23-kán a Duna Televízió Ízőrzők műsorának stábja Kölesden és Borjádon készített műsort, melyet az ősz folyamán láthatunk a Duna Televízióban.


Esemény időpontja: 2023.06.24
2023-06-24

"Kölesd Pakstól és Szekszárdtól egyaránt 25 kilométerre fekszik. A település része a tőle északra fekvő Borjád, ahova a helybéliek meghívására érkeztünk.

Megtekintettük a Söréttornyot, amely jelentős ipartörténeti ritkaságunk, tíz éven át gyártottak itt hagyományos technológiával sörétet.
Szintén a borjádi településrész látnivalója a Petőfi Emlékméhes, amely a költő látogatásának színhelye.

Műsorunkkal ellátogattunk még a kölesdi Kismegyeházba, a mai Művelődési Házba, amely több érdekes és értékes kincset rejt.
Padlásmúzeuma Kölesd régmúltjának használati tárgyait őrzi, de az épületen belül néprajzi, helytörténeti és képzőművészeti kiállítás is otthonra talált.

Szalai András cimbalomművész Borjádhoz ezer szállal kötődik, és gyakran hazalátogat csöppnyi, ma már mindössze ötven lelket számláló falujába. Klasszikus zenét játszik cimbalmon, amellyel bennünket is megörvendeztetett.

Kölesd-Borjád ételei Gombkötő Szilárd és Begovics Orsolya száz éves, gyönyörű parasztházának környezetében készültek az Ízőrzők számára:

Sparhelten főtt tárkonyos szarvasraguleves
Magyar császármorzsa szamóca lekvárral
Káposztával, mangalicaszalonnával rakott fácán tejfölösen
Kemencében sült kecskecomb borsmártással, héjában sült burgonyával
Fahéjas szilvás pite
A műsor az ősz folyamán, a Duna Televízióban lesz látható. Az adás pontos időpontjáról később adunk hírt."

A cikkben az Ízőrzők facebookon megjelent leírását és képeit láthatják, olvashatják.







Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban