Irodalmi hályogkovács Lönhárd Ferenc előadása


2024. március 11-kén Lönhárd Ferenc előadásában saját irodalmi munkásságából adott ízelítőt "Irodalmi hályogkovács" címmel.


Esemény időpontja: 2024.03.11
2024-03-11

A foglalkozás elején Csikné Bányai Mária évfolyamfelelős üdvözlő szavai után, néma felállással búcsúztunk Bonnyai Józseftől, a Népfőiskola hűséges látogatójától, kinek állandó székét Szalai Zsuzsanna fekete szalagcsokorral jelölte meg.

Előadónk a közelmúlt ünnepére emlékezve Nőnapra című versével kedveskedett a megjelent nőknek, majd a pásztorember meséje következett, aki szürkehályogos birkáit saját bicskájával "gyógyította".
Innen a "hályogkovács" eredete.
Megtudtuk, hogy kedvenc témája a természet, aminek szigorú törvényei mindenkire vonatkoznak, ami a társadalomban sajnos másképpen van.

A vers a dallam és a ritmus egysége, és tegyünk hozzá rímet is...mint ahogy Lázár Ervin írta a Négyszögletű kerek erdő című művében.

A következő versekben választékos, gazdag szókinccsel a megszemélyesített természet szólt hozzánk.

A Tücsökkórus, a Tóparti hajnal, Az első hó, az Őszi eső egyesszám első személyben tárta elénk a természet jelenségeit, míg az Őszvégi borzongás az emberről szól.
Az apó balladája a pisla csillagokkal, a szitáló estharanggal, a dermedt magánnyal a ház ridegségét, az egyedüllét szomorúságát tárja elénk.

A versek után próza következett.

A Halas bicska kapcsán az ötvenes évek korrajzából, az akkori élet visszásságairól is képet kaptunk, de az emberi élet fordulatai, az emberi kapcsolatok feltárása, az egymás elfogadása, a szeretet nem mindennapi megjelenítése mély elgondolkodásra késztetett bennünket.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban