Kossuth Napsugara - színházi előadás Kölesden


2024. április 12-kén Kossuth Napsugara címmel színházi előadás várta az érdeklődőket a művelődési ház emeleti nagytermében.


Esemény időpontja: 2024.04.12
2024-04-12

Írta és színpadra állította Linka Ágnes

Szereposztás:
Kossuth Lajos Siposhegyi Zsolt
Zeyk Sarolta Romhány Eszter
Pál, az inas Plaszkó Bence

Jelmeztervező Szekeres-Vári Magdolna
Asszisztens Gulyás Kitti

A 82 éves Kossuth Lajos Napsugárnak becézte Zeyk Saroltát, akinek a nagyapja lehetett volna, mégis szerelemre lobbant iránta.

1884 májusában egy 19 éves, csinos és művelt erdélyi lány érkezett Torinóba. Zeyk Sarolta nagybátyjához ment látogatóba,
aki jól ismerte az ott remeteségben élő 82 éves aggastyánt, Kossuth Lajost.
Sarolta szeretett volna személyesen találkozni a nevezetes férfiúval, így nagyon megörült, amikor nagybátyja tető alá hozta a találkozót.
Kossuth sétakocsikázni vitte az ifjú hölgyet, megmutatta neki a város nevezetességeit, s a találkozó olyan jól sikerült, hogy innentől kezdve többé-kevésbé rendszeresen töltöttek időt egymás társaságában.

Kossuth gyakran meglátogatta Saroltát nagybátyja otthonában, s hallgatta, ahogy a szép kisasszony zongorázik.
Találkozóik azonban rövidesen félbeszakadtak: a lány eltörte a lábát, s levelezni kényszerültek.
Megegyeztek, hogy a leveleket kölcsönösen elégetik.
Kossuth valóban megsemmisítette Sarolta leveleit, a lánynak azonban nem volt szíve ugyanezt megtenni. Így maradt fenn harminc levél, 1884 nyarától 1891 májusáig.

Kossuth időskorában szeretett bele Zeyk Saroltába.

„Én nem csak egy vonallal vagyok hozzád csatolva; abban, amit irántad érzek, mindenik vonalból van valami: van atyai, van testvéri, van baráti, van mindenféle, de mind éppoly tiszta, mint aminő hő. Hát bíz én annak nevét nem is tudom…” … kerülgeti a megnevezést Kossuth, pedig valószínűleg tisztában volt vele, hogy az, amit érez, nem más, mint szerelem. Egy aggastyán utolsó szerelme.

1884 végén Sarolta visszautazott Erdélybe, következő levelében már édesapja halálát említi.

1885-ben levelezésük szünetelt, Kossuth súlyos betegségbe esett. Amikor pedig felépült, azzal kellett szembesülnie, hogy „Napsugara” férjhez megy.

Féltve őrzött levelek.
Sarolta nem árul el túl sokat férjéről, az erdélyi földbirtokos Orbán Györgyről, viszont egy hosszabb szünet után arra kéri: legyen születendő gyermeke keresztapja.
Kossuth ekkor már 90 éves, beleegyező választ ad, de a kisfiúnak végül mégsem ő lesz a keresztapja – valószínűleg a távolság miatt.

Kossuth utolsó levelét 1891. május 26-án írta Saroltának.
1894-ben influenzás lett, és meghalt.
Zeyk Sarolta hosszú ideig őrizgette a leveleket.

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban