Díszítőművész kiállítás


1976-ban Baranya megyéből költöztem Kölesdre, és a következő évben már a hímző szakkör vezetője voltam. Baranyai László az a típusú népművelő volt, aki belelátott az emberekbe. Megérezte, hogy az iskolai tanítás mellett a népművelésre is hivatott vagyok. Tudta, hogy végzettségemnél fogva vizsgáztam néprajzból, értek egy kicsit a tűforgatáshoz, és ellentmondást nem tűrve rám ruházta a szakkörvezetést.

Esemény időpontja: 2007.10.12
2007-10-12

1976-ban Baranya megyéből költöztem Kölesdre, és a következő évben már a hímző szakkör vezetője voltam.
Nem is emlékszem, hogyan történt.

Baranyai László az a típusú népművelő volt, aki belelátott az emberekbe.
Megérezte, hogy az iskolai tanítás mellett a népművelésre is hivatott vagyok. Tudta, hogy végzettségemnél fogva vizsgáztam néprajzból, értek egy kicsit a tűforgatáshoz, és ellentmondást nem tűrve rám ruházta a szakkörvezetést.
Aggályomra, hogy nem vagyok elég képzett, beiskolázott az éppen induló tanfolyamra, ami 3 évi tanulás és vizsga után szakkörvezetői engedélyt adott.

A most kiállított darabokon régi vőlegényingek, jegykendők, fehérkendők, kötények mintái elevenednek meg.

A szakköri naplók tanúsága szerint a 30 év alatt hatvannyolcan vettek részt az alkotó munkában hosszabb rövidebb ideig, de ennél jóval több azok száma aki alkalmanként kérte, hogy egy-egy mintát készítsünk számára.

Reméljük, mai rohanó világunk egy kicsit lelassul, és egyre több fiatal veszi észre, hogy az embernek érdemes gyökereihez visszanyúlni, hisz abból feltöltődve megújulhat.

A szakkör tagjai kéthetente szerdán dolgoznak együtt a Közéleti Egyesület egyik csoportjaként. Tapasztalataikat szívesen adnák át minden érdeklődőnek.

Köszönöm a szorgos kezek munkáját, mely lehetővé tette ezt a kiállítást, és köszönöm mindenkinek, hogy jelenlétével megtisztelte a 30 éves szakkör ünnepnapját.

Vargáné Kisfalvi Erzsébet

Ajánlott link: díszítőművész galéria