Tájékozódási verseny


A Tolnai Tarisznyások Környezetismereti Versenye 27 éves múltra tekint vissza, első alkalommal Váralján került megrendezésre 1981-ben. Kettős céllal indult útjára: a sportolás és a szabadidő hasznos eltöltése mellett fontos célja, hogy a résztvevők megismerjék a megye falvait és nagyobb településeit. Ennek szellemében a 27 év alatt minden évben a megye más-más településén került lebonyolításra a rendezvény.

Esemény időpontja: 2007.10.13
2007-10-13

2007. június 20-án Berényi István polgármester engedélyével és egyetértésével, Bernáth Zsolt szervezésével megkezdődött a 27. Tolnai Tarisznyások Környezetismereti Versenye kölesdi vetélkedőjének előkészítése.

"A Tolnai Tarisznyások Környezetismereti Versenye 27 éves múltra tekint vissza, első alkalommal Váralján került megrendezésre 1981-ben. Kettős céllal indult útjára: a sportolás és a szabadidő hasznos eltöltése mellett fontos célja, hogy a résztvevők megismerjék a megye falvait és nagyobb településeit. Ennek szellemében a 27 év alatt minden évben a megye más-más településén került lebonyolításra a rendezvény.

A szervezés során igyekszünk részletesen megismerni az adott település értékeit, érdekességeit, és a legteljesebb képet adni a faluról a résztvevőknek. Foglalkozunk a település múltjával, jelenével, a helyi népszokásokkal, hagyományokkal. Felkutatjuk a faluban élő nevezetes, vagy különös hobbival, gyűjtőszenvedéllyel rendelkező embereket. A múzeumok, emlékhelyek, emléktáblák, védettséget élvező épületek, fák vagy parkok sem maradnak ki a sorból.
A verseny jó lehetőség a településnek, hogy megmutathassa értékeit, és izgalmas kihívás a résztvevőknek is, hiszen a kisebb településeken is meglepően sok szép látnivaló és érdekes dolog található.

A versenyen 2-5 fős csapatok mérik össze tudásukat általános iskolás, középiskolás és felnőtt kategóriában. A térképen bejelölt bójákat kell érinteni, és az ott elhelyezett szúróbélyegzővel ezt a menetkartonon igazolni. Ez esetenként némi ügyességet kíván a résztvevőktől (pl. labirintus, kenuzás stb.).
Ezenkívül elméleti feladatok is várnak a versenyzőkre tesztlap formájában. A rendezvény honlapján elhelyezünk egy a verseny helyszínéül szolgáló település történetét, kulturális és természeti értékeit összefoglaló rövid anyagot. A kérdések közül néhányat ebből felkészülve meg lehet válaszolni, míg a kérdések másik felére a faluban található meg a válasz. Meg kell nézni, számolni, vagy éppen a faluban élő emberektől kell megkérdezni."

a Tolnai Tarisznyások honlapjáról

A verseny eddigi helyszínei:
1998. Iregszemcse
1999. Tengelic
2000. Szekszárd
2001. Gyönk
2002. Sióagárd
2003. Kocsola
2004. Bogyiszló
2005. Bölcske
2006. Nagymányok

Az idei verseny előkészítését a Közéleti Egyesület segítette.
Az első megbeszélés után a gyűjtőmunka és programszervezés négy hónapja következett, hogy mire elérkezik a verseny ideje, minden a helyére kerüljön.

Öt megyéből 150 versenyző érkezett: Bajáról, Paksról, Kaposvárról, Szekszárdról, Pécsváradról, Mezőszilasról, Tolnáról, Bonyhádról jöttek a tarisznyások és volt hat kölesdi csapat is.

Az első versenyzők már nyolc órakor megérkeztek, benépesült a falu, az iskolaudvar és a tornaterem.
Tíz órakor polgármesterünk köszöntője, majd a szabályok ismertetése után négy órán át tartott a vetélkedő.

Hét kijelölt pont volt, ahol a csapatoknak bélyegezni kellett a versenylapot.
A színhelyeket és hátteret az evangélikus templom, a Kossuth-szobor, az Ács-malom, a sióparti erdő, a Művelődési Házban a padlásmúzeum, a honismereti szoba, a képgalériaés az origami-gyűjtemény szolgáltatták.
És az utca emberei, akik meglepő kérdéseket kaptak a versenyzőktőL

Köszönjük a szervezőnek, hogy falunkat sokan megismerhették.