Töklámpás-faragás


Október 27-én, szombaton ismét munkanap volt. Ezen a délutánon az iskolában kettőkor a Diákönkormányzat, a Művelődési Házban háromkor a művelődésszervező szervezésében diákok, fiatalok és szülők faragták a tököt a Mindenszenteket megelőző éjszaka, a Halloween hagyományai szerint.

Esemény időpontja: 2007.10.27
2007-10-27

Október 27-én, szombaton ismét munkanap volt.
Ezen a délutánon az iskolában kettőkor a Diákönkormányzat, a Művelődési Házban háromkor a művelődésszervező szervezésében diákok, fiatalok és szülők faragták a tököt a Mindenszenteket megelőző éjszaka, a Halloween hagyományai szerint.

A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. Az angol egyenes fordítás „carved pumpkin”. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ez egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel."

(forrás: Wikipédia)

A kutúrház gyepszőnyegén gyülekező remekművek a sötétedést várták, de végülis a lépcsőház félhomálya lett az a terep, ahol a töklámpások szépsége kiteljesedhetett.