Európa 2008


Dr. Say István kilencedik előadását hallgatta a népfőiskola 23 résztvevője. Most napjaink történelemkönyvében lapozgattunk. A téma Európa, az Unió és benne Magyarország helyzete, lehetőségei voltak más uniós és Unióba készülő államok mellett.

Esemény időpontja: 2008.02.11
2008-02-11

Dr. Say István kilencedik előadását hallgatta a népfőiskola 23 résztvevője. Most napjaink történelemkönyvében lapozgattunk.

Dr. Say IstvánA téma Európa, az Unió és benne Magyarország helyzete, lehetőségei voltak más uniós és Unióba készülő államok mellett.
A legtöbben úgy gondolják, hogy az Unió egy pénzosztó intézmény, pedig sokkal inkább szellemi és kulturális fogalom.

Tavaly még azt hittük, hogy lesz közös alkotmány, ehelyett Lisszabonban egy új szerződés született, ami az alkotmány szerepét tölti be. Ez egy hatalmas anyag, amelyben több ezer visszacsatolás van az előző szerződésekre, ezért nehezen érthető és kezelhető, de végül is a 27 állam vezetői elfogadták.
A magyar kormány (a mögötte álló 5 parlamenti párttal) 3 nap alatt döntött.

Hallottunk a kialakuló projekt osztályról, az eurós pénzekhez való hozzájutás lehetőségeiről, a kis államcsoportok összefogásának jelentőségéről.
Sajnos Magyarország a balkáni országok csoportjához tartozik. (Török átok ül rajtunk?)
Hiányzik a magyarok egyéni és intézményi jövőtudata is. Mintha nem érdekelne bennünket, hogyan fognak élni gyerekeink, unokáink.

Új megvilágításban láttuk a balkáni államok (Montenegro, Macedónia, Szerbia, Koszovó, sőt Törökország) törekvéseit is.

Hát úgy látszik, a politika akkor is része életünknek, ha nem akarjuk tudomásul venni.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban