Zoonózisok 2.


A népfőiskola idei utolsó előadását Dr. Kiszler Gyula főállatorvos tartotta a zoonózisokról, vagyis az állatról emberre terjedő betegségekről. Az erdős, ligetes, fás, bokros területek avarban áttelelő kullancsok aktivitása a tavaszi felmelegedéssel megkezdődik. Ez adta az előadás aktualitását.

Esemény időpontja: 2008.03.10
2008-03-10

A népfőiskola idei utolsó előadását Dr. Kiszler Gyula főállatorvos tartotta a zoonózisokról, vagyis az állatról emberre terjedő betegségekről.

Az erdős, ligetes, fás, bokros területek avarban áttelelő kullancsok aktivitása a tavaszi felmelegedéssel megkezdődik. Ez adta az előadás aktualitását.

Dr. Kiszler GyulaAmikor a természetben járunk, nem jutnak eszünkbe a súlyos betegséget okozó vérszívó kullancsok. Ezek parányi, pókszabású, ízeltlábú élősködők. Vérszívásuk során többféle súlyos betegséget terjeszthetnek.

A legfontosabb a megelőzés. Ha elővigyázatosak vagyunk, akkor betartjuk az alapelveket.
Speciális kullancsriasztókkal itassuk át felsőruházatunkat. A szabadban lehetőleg világos színű öltözetben járjunk, mert ezen könnyebb észrevenni a kullancsot.

Célszerű hosszú szárú nadrágot hordani, és annak szárát begyűrni a zokniba. Ha rövidnadrágot viselünk, használjunk kullancsriasztót, de emellett gyakran nézzük meg, nem támadt-e ránk kullancs.

A fejünket minden esetben védjük világos színű sapkával.
A nap végén és másnap reggel is tüzetesen vizsgáljuk át testünket.
A szabadban hordott ruhánkat az újabb felvétel előtt mossuk ki.

A kullancs eltávolítása a lehető legrövidebb idő alatt történjen meg. Az eltávolítás után a sebet fertőtlenítsük.
A védőoltás mindenkinek hasznos volna, de a veszélyeztetett területen dolgozóknak mindenképpen ajánlott.