Az uzdi múzeumban


A honismereti szakkör látogatást tett Uzdon az iskolamúzeumban, ahol megtekintette Renkecz József tanító gyűjteményét. Először az iskolaparkban a „Hét vezér fája” alatt kívántunk minden jót a 80 éves Renkecz József néptanítónak, a lelkes és lelkiismeretes honismeret-pártolónak, magángyűjtőnek.

Esemény időpontja: 2009.10.27
2009-10-27

A honismereti szakkör látogatást tett Uzdon az iskolamúzeumban, ahol megtekintette Renkecz József tanító gyűjteményét.

Először az iskolaparkban a „Hét vezér fája” alatt kívántunk minden jót a 80 éves Renkecz József néptanítónak, a lelkes és lelkiismeretes honismeret-pártolónak, magángyűjtőnek.

A parkban fából faragott szobrokban láttuk Szent Andrást, a méhészek védőszentjét, Emese álmát, a Négyökrös szekeret, a Simon Istvánt is megihlető virágpadnál hallgattuk a versben megjelenő virágok és fületlen edények meséjét.

Végigjártuk a régi ebédlőt, a néprajzi gyűjteményt, az iskolamúzeumot, az úttörőmozgalom kedves emlékeit, a szobát, amely Petőfi és Illyés kötődésekről mesél, a pincét és a kulcsosház szobáját, konyháját.

A hajdani, részben osztott iskolában az 1972/73-as tanév volt az utolsó. Most az épületben az értékes magángyűjtemény foglal helyet. Minden szoba másról mesél, a régészeti ásatások leleteitől a közelmúlt emlékeiig.

Végül ránk sötétedett, és a négyökrös szekéren ücsörögve hallgattok a Petőfi-vers sorait a néptanító tolmácsolásában.

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban