Petőfi és Sass Erzsike népfőiskolai előadás


Renkecz Józsi bácsitól, a néptanítótól, aki az Országos Petőfi Sándor Társaságnak 25 éve tagja, sok érdekes dolgot tudtunk meg Petőfiről, a Sass családról és a borjádi kapcsolatokról.

Esemény időpontja: 2009.11.23
2009-11-23

1999 tavaszán Uzdon véletlenül kerültünk a népfőiskola előadására. Tulajdonképpen ez indította el a népfőiskola gondolatát, amely már a 11. évét éli. A húszéves Uzdi Puszták Népe Népfőiskola vezetője, a nyolcvanéves Renkecz Józsi bácsi volt a mi népfőiskolánk első előadója - mondta Varga András bevezetőjében.

A néhány nap alatt történt itt Sióban fürdés, vidám cigánykerekezés, viccelődés, élcelődés, gyermekkori barátné-látogatás Gyönkön. Uzdon a Pesti János feleségeként élő Lídia meghívására gyűlt össze a társaság, akik este négyökrös szekérrel indultak haza Borjádra.

Hallottuk, hogyan késte le a hazafelé induló hajót, kinek szedett mezei virágból csokrot, hogyan viselte el, amikor nyakkendőjét megdicsérték. Csupa olyan dologgal gazdagodtunk, amit semmiféle könyvben, tankönyvben nem találhatunk meg.

Dr. Töttös Gábor azt mondta: ha szerencsénk van és végigmegyünk Szentlőrincen, Borjádon, az utcán cipőnkre ragadhat az a porszem, ami Petőfivel találkozott.
Az előadást színesítette Heffner Erika, a Népfőiskola Egyesület vezetőjének közreműködése, akitől a Borjádon írt Petőfi-verseket hallottuk.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban