Március 15.


15-én az iskola és a falu lakossága emlékezett a márciusi eseményekre. A Zönge népdalkör 48-as dalcsokra, Diófási Dávid trombitaszólója, Benke Noémi furulyajátéka és a néptánccsoport szereplése tette ünnepélyessé az eseményt. Varga Sándor ünnepi beszéde felelevenítette a 162 éve történteket, emlékezett a forradalmi lángra, amely végigsöpört Európán.

Esemény időpontja: 2010.03.15
2010-03-15

Az óvoda közössége március 12-én ünnepelt a Kossuth-szobornál. 15-én az iskola és a falu lakossága emlékezett a márciusi eseményekre.

A Zönge népdalkör 48-as dalcsokra, Diófási Dávid trombitaszólója, Benke Noémi furulyajátéka és a néptánccsoport szereplése tette ünnepélyessé az eseményt.
Varga Sándor ünnepi beszéde felelevenítette a 162 éve történteket, emlékezett a forradalmi lángra, amely végigsöpört Európán. A Pylvaxtól induló ifjúság, a sokasodó tömeg, a Bánk bán esti bemutatója után ez események tovább folytatódtak.

Az egybegyűltek hallottak a Tolna megyei és kölesdi eseményekről, Kálmán Dávid kölesdi lelkész és fia, Kálmán Dezső tevékenységéről és arról, hogy 126 évvel ezelőtt, 1884. március 15-én a református templomban először ünnepelték március idusát. A Kossuth-szobor felállítása (1897. november 14.) után az ünnepségek a téren zajlottak.

A tisztelet koszorúi kerültek a Kossuth-szobor lábához, a honvédsírokra és a borjádi Méhes falára.

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban