Népfőiskolások kirándulása Földespusztán


A tanévzáró napjának délelőttjén az évfolyam meglátogatta a földespusztai áramtermelő telepet, Gamos András ügyvezető kalauzolta társaságunkat.

Esemény időpontja: 2012.03.19
2012-03-19

A tanévzáró napjának délelőttjén az évfolyam meglátogatta a földespusztai áramtermelő telepet, Gamos András ügyvezető kalauzolta társaságunkat.

A vezető elmondta, hogy 750 tehén és szaporulata komoly felkészültséget kívánt a vezetőktől, különösen nagy feladatot jelentett a napi 6-800 mázsa szervestrágya kezelése. Keresték itthon és külhonban egyaránt egy olyan módszer bevezetését, melytől a nagy trágyatömeg hasznosabb termékké válhat. Kézenfekvőnek látszott, hogy a trágyát talajerő visszapótlására használják, az uniós előírások azonban ezt az alternatívát felülírták. Sok elemzés után jutottak el odáig, hogy végül két éve belevágtak egy olyan beruházásba, amely hosszú távra megoldja a trágya hasznosítását. Az egymilliárd forintos beruházás fele uniós támogatás volt, A többi forrás saját erő és hitel.

A rendszer lényege röviden a következő: a szerves anyagok, így a trágya is fermentálóba kerül, ahol az erjedés folytán többek között metángáz keletkezik. Ezt a gázt gyűjtőtartályba vezetik, egy belső égésű motorban elégetik, és a keletkezett energiával egy turbinát hajtanak meg, amely áramot termel. Ezt egy 20 kilovoltos áramhálózatba táplálják be, amely egyben az áram értékesítésének is a helye. Az EON átveszi és pontosan fizeti is az átvett áramot.

A látott telep kapacítása egy 2000 fős település teljes áramszükségletét biztosítja, ezen felül a telep saját áramszükségletét is meg tudja oldani.

Gamos úr elmondta, hogy az úttörő jellegű beruházás miatt a józan paraszti ész sok műszaki akadályt legyőzött és most is folyamatosan keresik az olcsóbb megoldásokat. Most vezetik be a telep teljes területén a hígtrágyás technológiát, melyhez nagy remények párosulnak. Ezzel a módszerrel a nagy szállítás igényű trágyát kiváltják a csőben szállítható hígtrágyával.

A rengeteg hasznos tapasztalattal végződő kirándulásunkat Katalinpusztán a Schell-kastély megtekintésével zártuk.
Varga András
évfolyamfelelős


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban