2006 - összefoglaló


Közeledik az év vége, ezzel együtt véget ér a Kölesdi Közéleti Egyesület honlapjának első évfolyama. Ebben a cikkben összefoglaljuk az elmúlt év legjelentősebb kölesdi kulturális eseményeit. Tekintsen vissza velünk a 2006-os évre!

2006-12-28

Közeledik az év vége, ezzel együtt véget ér a Kölesdi Közéleti Egyesület honlapjának első évfolyama. Ebben a cikkben összefoglaljuk az elmúlt év legjelentősebb kölesdi kulturális eseményeit. Tekintsen vissza velünk a 2006-os évre!

2006.02.11Iskolás farsang
Hetekel előbb kezdődött a készülődés, hiszen a farsang és a farsangi maskara elválaszthatatlan. Sajnos egyre kevesebben vállalják a jelmezkészítés bonyodalmas munkáját, de ha elkészült, öröm ránézni, öröm viselni, és a kárpótlás a gyermekek szemének ragyogása.

2006.02.12Nyugdíjas farsang
A farsang a vidám mulatozás időszaka. Nincs korhoz kötve. Különben is: "Nem vén az, kinek nincs kedve vénnek lenni" - írja Arany János. Igaza van.

2006.03.04Kölesdi lankás-sáros
A buszozás a szokásoknak megfelelően vidám, de kevés eseménnyel tarkított volt. Kölesdre érkezve már várt ránk Diófási tanár úr, egy szülő és vagy egy tucat kölesdi kisdiák. Együtt fogunk túrázni. Kölcsönösen örültünk egymásnak, csak úgy közepesen, aztán elindultunk.

2006.04.01Tanyatormási kirándulás
A busznál találkozott a 30 kalandvágyó fiatal és kevébé fiatal, hogy másodszor is birtokukba vegyék szülőfalujuk környékét. Ez alkalommal 10 kilométert kellett magunk mögött hagynunk, ami nem tűnt túl nehéz feladatnak, bár, mint később kiderült, azért mégis több volt, mint egy kényelmes kis reggeli séta.

2006.05.08Könyvmoly-galaxis verseny
Áprilisban van a Nemzetközi Gyermekkönyv-nap. Célja az olvasóvá nevelés. Hazánkban a Jonatán Gyermek- és Ifjúsági Akadémia szervezi. Az egész éves program zárórendezvénye volt ez a verseny.

2006.05.13Kirándulás - Hangos-Borjád
A bakancsos túra szakosztály úgy döntött, elég volt a könnyű kis sétákból, és most az egyszer igazán próbára teszi a teherbírását. Mit ne mondjunk, sikerült.

2006.05.24Szentendrei kirándulás
Kora reggel ült buszra az 5-6-7. osztály és a rájuk felügyelő nevelők népes csapata.

A meteorológia semmi jót nem ígér, de itt süt a nap, húzogatjuk a függönyöket, hogy a szemünket védjük. Az út hosszú, de mi eszünk, iszunk, szóval gyűjtjük az erőt. Közben persze hangoskodunk. Ez a nevelők népes csapatának nem tetszik.

2006.05.26Irodalmi és történelmi emlékhelyek
Május 26-án az iskola felső tagozatos tanulói egy emeletes buszra ültek, és kirándulni indultak.

A kirándulás keretében meglátogattuk Illyés Gyula szülőhelyét Rácegrespusztán, valamint a simontornyai és az ozorai várat, ahol az Illyés-kiállítást és Bazsonyi Arany Munkácsy-díjas festőművész állandó kiállítását is megtekintettük.

2006.05.28Gyermeknapi rajzkiállítás
A gyermeknap alkalmából immár nyílt negyedszer rajzkiállítás az általános iskolában. Galériánkban a legszebb rajzokból közlünk válogatást.

2006.06.02Három művész kiállítása
A Kölesdi Közéleti Egyesület és a Művelődési Ház közös pünkösdi rendezvényének keretében kiállítás nyílt E. Nagy Mária, Horváth János és Hucker Ferenc Tolna megyei amatőr festőművészek, a Bárka Művészeti Szalon tagjainak műveiből. A kiállítást Lönhárd Ferenc, a Bárka vezetője nyitotta meg.

2006.06.11Varsádi falunap
2006. június 11-én Varsádon falunapot tartottak. A szabadtéri rendezvényen több környékbeli kulturális és hagyományőrző csoport fellépett, meghívást kapott többek között a kölesdi Zönge népdalkör és a moderntánc-csoport is.

2006.06.17Iskolai ballagás
Fél tízkor felhangzott a búcsúzó nyolcadikosok ballagó dala a kölesdi iskola udvarán. Felemelő, megható pillanatok, az öröm és bánat keveredő érzése. Mi búcsúzunk és elmegyünk...
Tovább, tovább...

2006.06.19Elindult a Közéleti Egyesület honlapja!
Végre, több hónapos előkészítés után elindult a Kölesdi Közéleti Egyesület honlapja. Az oldalon a legfrissebb kulturális hírek, események leírása, képei lesznek találhatók, de folyamatosan kerülnek fel a régebbi anyagok, úgymint a Kölesdi Képtár képei és Látás brigád által készített diafilmgyűjtemény anyaga.

2006.06.24A néptánccsoport horvátországi vendégszereplése
Június 24-én, szombaton a horvátországi Borovóban képviselte a néptánccsoport faluját, Kölesdet. Borovo egy Duna-menti kis város, amely Eszéktől délkeletre, a Vuka folyó torkolatánál fekszik. A hetedik nemzetközi folklórfesztiválra a medinai polgármesteri hivatalon keresztül kaptunk meghívást.

2006.06.27Néptánctábor
Június 27-től július 1-ig tartott a kölesdi néptánctábor, melyen a csoport 45 tagja vett részt. A tábor célja új táncok tanulása és a következő fellépésekre való felkészülés volt.

2006.07.01Gyönki vendégszereplés
Július elsején felkérésre az ifjúsági és felnőtt néptánccsoport egyórás műsort adott Gyönkön a Térzene című rendezvénysorozat népzenei napján.

2006.07.06A Honismereti Akadémia Kölesden
Vendégeink fél ötkor érkeztek, kissé fáradtan a nagy melegtől. Először a Béri Balogh Ádám-szobornál Dr. Kiszler Gyuláné történelemtanár, A Honismereti kör vezetője méltatta a brigadéros életútját. A koszorúzás után lelkesen űztük a labancot és rácot a Csínom Palkó és a Vörös bársony süvegem dalokkal.

2006.07.07Cseh Gábor kölesdi kiállítása
Az iskola karácsonyi műsorát az utolsó tanítási nap délutánján tartották a tornacsarnokban. Az énekkar és a zeneiskolások, valamint a második osztály műsora után hagyományos iskolai bazárt rendeztek az iskolaépületben.

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban