Tízéves a Közéleti Egyesület


1998-ban a Borvidék központja Steitz János szervezésével és Kocsis György polgármester védnökségével Kölesdre került. Mivel ebben az időben a Művelődési Háznak nem volt gazdája, az önkormányzat kereste a megoldást a működtetésre. Erre jött az ötlet, hogy civil szervezet vegye át a működtetést.

2010-01-10

1998-ban a Borvidék központja Steitz János szervezésével és Kocsis György polgármester védnökségével Kölesdre került és megkezdődött a Művelődési Ház felújítása, a pince rendbetétele, a borvidéki szoba átalakítása az új funkció jegyében.

Mivel ebben az időben a Művelődési Háznak nem volt gazdája, az önkormányzat kereste a megoldást a működtetésre, akár vállalkozó formájában is. Erre jött az ötlet, hogy civil szervezet vegye át a működtetést, munkáját összekapcsolva a borvidékkel, hegyközséggel, esetleg a borturizmus kialakításával.

Varga Sándor szervezésével, irányításával, Steitz János aktív segítségével megalakult az egyesület.
1999. január 28-án az alakuló ülésen 38 alapító tag kimondta a megalakulást. Elnevezésére több javaslat született, végül a Kölesdi Közéleti Egyesület elnevezés mellett döntöttek, és elkészült az alapszabály.
Az alapszabályt 10 évvel ezelőtt, 1999. június 5-én iktatta nyilvántartásba a szekszárdi bíróság.

Jogi státusza: társadalmi szervezet
Tevékenységi területe: kulturális
Jogállása: közhasznú

1999. február 15-én létrejöttek a megállapodások, melynek értelmében a Hegyközség havi 20, a Borvidék 30, az önkormányzat 50 ezer Ft-ot utal az Egyesület számlájára, amely összeg a működtetés anyagi feltételeit szűkösen, de biztosította.

A dologi kiadások mellett személyi kifizetések nem terhelték, mivel az Egyesület vezetője és aktivistái is társadalmi munkában végezték vállalt feladatukat. A speciális jellegű bérek pályázati úton oldódtak meg.
A vezető és az aktivisták az eltelt 10 év alatt munkabér, jutalom, tiszteletdíj, sem egyéb címen egyetlen fillért sem kaptak.

1999 nyarán megkezdődött az udvar rendezése. Zeller Márton kertészmérnök tervei alapján, benne megjelölve egy majdani szobor helyét is, eltűnt az udvari illemhely, az utak téglából épültek, és a parkosítás is megtörtént Varga Sándor és Steitz János irányításával, társadalmi összefogással.

2000-ben a Nemzeti Kulturális Alap Minisztériuma 1 000 000 Ft-ot ítélt az Egyesület köztéri szobor pályázatára. Megtörtént a szerződéskötés Farkas Ádám művésszel 2 400 000 Ft összegről. A pályázati pénzhez hozzájárult a Borvidék, az önkormányzat és az egyesület.

2000-ben az egyesület a Dél-Dunántúli Fejlesztési Tanácstól 1 000 000 Ft kamatmentes kölcsönt kapott 3 éves törlesztésre, a borútállomás kiépítésére. Ebből valósult meg a ház belső felújítása, ajtó, ablakfestés, meszelés, vizesblokk kiegészítése, külső renoválás és csatornajavítás.

2000-ben Teleház alakult, november 7-én az egyesület a Teleház Szövetség tagja lett, és pályázati úton 1 202 000 Ft-ot kapott a teleház személyi és anyagi jellegű kiadásaihoz.

2000. június 27-től engedéllyel rendelkező borútállomás, 2008 óta „két szőlőfürtös” minősítéssel működik.

2001-ben a Miniszterelnöki Hivatal Kormánybizottsága 333 000 Ft-ot utalt számítógépvásárlásra.
A Nemzeti Kulturális Alap 2001-ben 300 000, majd 2002-ben 600 000 Ft támogatást nyújtott a Baranyai László diagyűjtemény és hanganyag megmentéséhez.

2002-ben az egyesület szervezte az első kölesdi rallypálya kialakítását és az előversenyek lebonyolítását, majd a rallysok önálló egyesületként különváltak.

2003-ban a padlásmúzeum kialakításához a megyétől 120 000 Ft érkezett, amelyből a világítás, korlátok, kiállító boxok készültek.

2004-ben a Művelődési Ház működtetését átvette az Önkormányzat, azóta főállású művelődésszervező feladata a Ház működtetése.
Ekkor kezdődött az egyesület életének második ciklusa.

Az egyesületnek továbbra sincs személyi jellegű juttatása. Működése az önkormányzat évi 250 000 Ft-os támogatásából, a tagdíjakból, a pályázati pénzekből és az adó 1%-ából valósul meg.

Az egyesület igyekszik elérni, hogy munkájának társadalmi hasznosulása magas fokú legyen.

Alapító okiratában vállalta:
- A szellemi, művészeti értékek, hagyományok gondozását, gazdagítását,
- Helytörténeti kiállítások szervezését,
- A közösségi kulturális élet támogatását,
- A helyi közösségek támogatását,
- Színházi előadások, hangversenyek szervezését,
- Népművészeti és hagyományőrző közösségek működtetését,
- Találkozók szervezését,
- Különböző korosztályok közösségének segítését,
- A szabadidő kulturált eltöltésének segítését,
- A falu lakosságának tájékoztatását a helyi eseményekről a Zönge TV-n keresztül.

Védnökséget vállalt a kiscsoportok fölött, így ernyője alá tartozik a 30 éves honismereti és díszítőművész szakkör, a 11 éves Zönge népdalkör, a 9 éves Őszi Fény nyugdíjasklub, a 6 éves néptáncegyüttes, a kézműves gyerekek és bakancsosok csoportja, a reform életmód-klub és a Rallycross Egyesület..
Működött még a moderntánc- és bábcsoport, a furulyaszakkör és egy asztaltársaság, amelyek időközben - de reméljük nem véglegesen - megszűntek, és mivel igény mutatkozik, kialakulóban egy kertbarát kör.

Rendszeresen fogad vendégeket az idegenvezető csoport.
A Látás brigád kiállításokat szervez, rendez, nyit meg, a meglévő képzőművészeti anyagot rendezi.
A honlap 3 éve működik, pályázati pénzből hozták létre.
2007 óta a Zönge TV működtetése is feladata, ezt alapító okirat módosításban vállalta, a munkát egy lelkes stáb végzi, természetesen ők is anyagi juttatás nélkül.

A pályázati pénzek összegei:
Első ciklus: 5 025 000 Ft
Második ciklus: 5 465 250 Ft
Az adók 1%-ából: 691 000 Ft
Ez a 11 181 250 Ft a civil szervezetnek köszönhető. A szellemi haszon mellett tehát az anyagi javak sem hanyagolhatók el.

Összeállította:
Varga Sándor és Vargáné Kisfalvi Erzsébet

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban