Béri Balogh Ádám halálának évfordulójára


Háromszáz éve, 1711. február 6-án halt meg Béri Balogh Ádám. Nagyon ritkán emlékezünk meg a pergő hétköznapokon egy történelmi személy halálának évfordulójáról, de Béri Balogh Ádám emlékét a kölesdiek más mércével mérik. Egyetlen kuruc főtiszt emlékét sem őrizte meg az egyszerű magyar ember annyi dalban, történetben, hagyományban, mint az övét. Talán azért is, mert Béri Balogh Ádám az egyetlen mártír katonatisztje a Rákóczi-szabadságharcnak.

2011-02-13

Nagyon ritkán emlékezünk meg a pergő hétköznapokon egy történelmi személy halálának évfordulójáról, de Béri Balogh Ádám emlékét a kölesdiek más mércével mérik. Rá emlékezünk halálának 300. évfordulóján. A mi hajdani mezővárosunk, Kölesd határában és belterületén zajlott 1708.szeptember 2-án az a győztes kuruc ütközet, amely a ma is használatos történelmi atlaszok és térképek helynevei között jelöli településünket.

Béri Balogh Ádám szobra KölesdenA következő esztendőben, 1709-ben megkezdődött a kurucok kiszorítása a Dunántúlról. Az összpontosított császári erők elfoglalták megyénk akkori székhelyét, Simontornyát és várát. 1710 nyarán Béri Balogh Ádám is 300 fős csapatával készült elhagyni a Dunántúlt, nem látta értelmét a harcnak. A labanc katonaság ekkor már komoly erőkkel őrizte a Duna vonalát. 1710. október 28-án őcsényi lakosok jelentették a szekszárdi császári parancsnoknak, hogy 2 mérföldre Szekszárdtól látták Béri Balogh Ádám kis csapatát. A támadást a szőlőhegyről Béri Balogh Ádám csapata indította meg, és komoly, hosszú küzdelem alakult ki a tolnai helyőrség katonáival.

A Csatári-torok után a kurucok ismét a szőlőhegyekbe vették be magukat, Sárpilis felé húzódva egymástól is elszakadtak. A nedves októberi időben a szurdikba húzódó katonákra dobálták fehér nemez anyagú átázott köpenyegüket a császári katonák. Néhányan kimenekültek, Balogh Ádámot a tolnai rác helyőrség katonái fogták el, és fejét is vették volna, ha Secula ezredes nem ér oda időben. A fogoly Béri Balogh Ádámot többször kihallgatták, és az ellene felhozott vádpontok sokasodtak. Eszékre szállították és hadbíróság elé állították.
- Vádolták, mert a Vak Bottyán tábornok toborzó tisztjeként Rákóczi pártjára állította a dunántúli köznemességet.
- Vádolták, mert felgyújtotta Kőszeget és Pécset.
- Vádolták, hogy a fogságban Rákóczi Ferenc iránti hűségét többször kinyilvánította.

1710 novemberétől a brigadéros perét a Bécsi Haditanács tárgyalta, ekkor egy dunai tutajon indították Eszékről Budára a foglyot. Kihallgatásai Budán folytatódtak. Felesége látogatást kérő levelét ismerjük, de kettőjük találkozásáról nincsenek adataink. Pálffy János gróf, akit ekkor horvát bánnak is kinevezett I. József császár, és régi katonai ismerőse a brigadérosnak, megpróbálta a császár pártjára állítani Balogh Ádámot. Pálffy gróf készítette elő az 1711. április 30-án megkötött szatmári békét, a magyar nemesség és császár megbékélését. A Balogh Ádámnak tett ígéretek valószínű birtokadományokról szóltak, de rá is vonatkozott, hogy a császári hadseregbe való átlépésével megtarthatja katonai rangját. Egy forrás szerint 1711. február 4-én ítélkezett a hadbíróság, fej- és jószágvesztésre ítélve Béri Balogh Ádám brigadérost.

A budai plébánia anyakönyvében tett halotti bejegyzés szerint Budán fejezték le 1711. február 6-án. Nem tudjuk, hová temették a hős brigadérost. A faddi birtokot 1722-ben vették el Béri Balogh Ádám özvegyétől, lehet, hogy ide temették. A Béri Balogh nevet Farkas nevű fia (a legfiatalabb) vitte tovább. Az ő Júlia nevű leánya (aki Béri Balogh Ádám brigadéros unokája) Augusz Imre felesége volt. Kettőjük gyermeke: Augusz Antal, aki Liszt Ferenc barátja volt (többszöri vendéglátója Szekszárdon).

Egyetlen kuruc főtiszt emlékét sem őrizte meg az egyszerű magyar ember annyi dalban, történetben, hagyományban, mint az övét. Talán azért is, mert Béri Balogh Ádám az egyetlen mártír katonatisztje a Rákóczi-szabadságharcnak. Mi kölesdiek, akik közadakozásból állítottuk fel Béri Balogh Ádám szobrát, kegyelettel hajtunk fejet halála háromszázadik évfordulóján.

A megemlékezést írta: Dr. Kiszler Gyuláné tanár

Kapcsolódó link: Béri Balogh Ádám szobra a Szoborlapon

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban