Zöld beszerzési rendszer


Kölesd Községi Önkormányzat 2012 júliusától zöld beszerzési rendszert működtet, vagyis beszerzései során hangsúlyosan veszi figyelembe a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat.

2012-08-16

Kölesd Községi Önkormányzat 2012 júliusától zöld beszerzési rendszert működtet, vagyis beszerzései során hangsúlyosan veszi figyelembe a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat.

A zöld beszerzési rendszer célja, hogy az ár és a minőség mellett környezetvédelmi kritériumok figyelembe vételével szülessenek a beszerzési döntések. A beszerzések során hozott döntésekkel csökkenjen a vásárlások emberre és környezetre gyakorolt negatív hatása, illetve, hogy a fenntartható fogyasztási minták elterjedését, az innovációt segítve hozzájáruljon a fenntartható fejlődés megvalósulásához.

Kölesd a zöld beszerzési rendszer bevezetésével, példaértékű környezettudatos működésével szeretne hozzájárulni az önkormányzat dolgozói és Kölesd lakói környezettudatosságának növeléséhez.

A Survive Enviro Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft. közreműködésével létrejött zöld beszerzés mintaprojekt célja, hogy példaértékűen, rendszerbe foglaltan, hosszú távon, az Önkormányzat mindennapi munkamenetébe teljesen illeszkedve működjön Magyarországon zöld beszerzési rendszer.

A vállalat által kidolgozott rendszer lényege, hogy a beszerzésért felelős munkatárs akkreditált képzésen vesz részt, ahol megtanulja, hogyan kell „zöld” műszaki specifikációt összeállítani, tendert kiírni és azt kiértékelni. A műszaki specifikáció összeállításában teljesítménylapok, a kiértékelésben pedig kalkulátor áll a segítségére.

Mivel a zöld beszerzés célja nem a vásárlás ösztönzése, ezért csak akkor kerül kiírásra ilyen tender, amikor az önkormányzatnak arra ténylegesen szüksége van. A termékek szintén nem egy konkrét üzletből, beszállítótól származnak, hanem azoktól, akik a környezetvédelmi követelményeket teljesíteni tudják, és e mellett a legjobb árat is adják.

Kölesd a kialakításra került zöld beszerzés politikájában vállalja, hogy az IT-eszközök, világítástechnikai termékek, irodai papíráruk és háztartási berendezések beszerzésekor minden esetben alkalmaz zöld szempontokat.

A Survive Enviro Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft. reményei szerint a kölesdi kezdeményezés példaértékű lesz, és minél több szervezet fogja a jövőben „zöldíteni” beszerzéseit, a fenntartható fogyasztás elérését segíteni.

Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban