Balogh Attila előadása a kölesdi csatáról


2014. január 6-án Balogh Attila tanár előadásában Béri Balogh Ádám családjáról, életéről, katonai pályafutásáról hallottunk előadást.

Esemény időpontja: 2014.01.06
2014-01-06

2014. január 6-án Balogh Attila tanár előadásában Béri Balogh Ádám családjáról, életéről, katonai pályafutásáról hallottunk előadást.

Az előadó rávilágított, hogy az 1500-1600-as években Magyarország széttagoltsága (királyság, hódoltság, Erdély) miatt, a határterületek mentén dúló harcok szükségszerűen következtek be.


A Vas megyéből származó Balogh család történetében láttuk, hogy a kisnemesi család hogyan vált jómódúvá.
Béri Balogh Ádám életrajzában sok hiányosság van, hiszen még születésének pontos időpontja is kérdéses.

A császári kötelékben szolgáló katona a 18. század egyetlen magyar háborúja, a Rákóczi szabadságharc mellé állt.
Rákóczi szolgálatában 1704-ben, fontos feladata a toborzás volt, 1706-ban már az egyik legvitézebb ezredes, több győztes ütközet vezetője, aki többször meg is sérült.

Szóba került a győrvári, balatonkenesei győzelem, majd a kölesdi diadal részletezése közben kivetített térképen, képeken, szemléletesen élhettük át a kölesdi diadal eseményeit, hiszen a helyszínek, mint a Tabodi mező, Tókertek, Orvoskút a hallgatóság előtt ismert helyszínek.

Ezek után került szóba Simontornya visszafoglalása, Szekszárd környéki elfogatása, és az 1711. február 6-i halálos ítélet és kivégzés.

Béri Balogh Ádám emlékezete kapcsán szájhagyományokról, legendákról hallottunk, és tárgyi emlékekről láttunk képeket.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban