Alkotótábor Kölesden


A Közéleti Egyesület szervezésében 2014. augusztus 15-20-ig alkotótábor működött Kölesden. Kilenc képzőművész, szakmai vezetőjük Kovács Ferenc festőművész, és tizenegy gyöngyfűző, szakmai vezetőjük Pálné Osvald Éva gyöngyfűző népi iparművész dolgozott szorgalmasan.

Esemény időpontja: 2014.08.20
2014-08-20

A Közéleti Egyesület szervezésében 2014. augusztus 15-20-ig alkotótábor működött Kölesden.
Hogyan valósulhatott meg újra, a Baranyai László Kölesdre álmodott alkotótábora?

Az idei évben lehetőség nyílt arra, hogy több település térségek közötti együttműködés keretében pályázatot nyújtson be. A települések együttesen a reneszánsz év témáját választották, azon belül mindenki kialakíthatta a saját települési programját.
Mi egy reneszánsz bált és egy alkotótábor megvalósítását választottuk, hiszen az alkotótábor újraélesztése nagyon régen dédelgetett álmunk – de anyagi forrás hiányában nem tudtuk megvalósítani.

A tábornyitás napján a szakmai vezetők munkáiból kiállístást rendeztünk, melyet Lönhárd Ferenc, a Bárka Művészeti Szalon elnöke nyitott meg.

Kilenc képzőművész, szakmai vezetőjük Kovács Ferenc festőművész, és tizenegy gyöngyfűző, szakmai vezetőjük Pálné Osvald Éva gyöngyfűző népi iparművész dolgozott szorgalmasan.

Munkájuk eredményét augusztus 20-án az ünnepség keretében kiállításon láthatta minden érdeklődő, amikor a szakmai vezetők értékelték a teljesítményt és köszönetet mondtak a szervezőknek tevékenységükért.
A táborlakók közül kerültek ki az új vendégház első lakói is.

Az alkotás mellett számos fakultatív program is volt.
A Kölesd környéki kirándulások a festők témagyűjtését célozták, rajzfüzettel járták a terepet, de a fényképezőgépek is derekasan dolgoztak.
Kovács Ferenc esténként vetítéssel fűszerezett előadásait időnként még a gyöngyfűzök is meglátogatták, a képtár gyűjteményét is Kovács Ferenc tárlatvezetésével ismerék meg.

A Zönge népdalkörrel vidám nótás vacsora kerekedett, de az önkormányzat szőlősében a grillezés is hangulatos volt.

Kirándulások voltak a környékbeli kastélyokhoz.
Romokban találtuk a felsőhídvégi Jeszenszky kastélyt, lepusztult állapotában láttuk a katalinpusztai Schell, és a tengelici Benyovszky kastélyokat, körbejártuk a középhídvégi Bernrieder kastélyt, de Csapópusztán a magántulajdon kirekesztett bennünket. Kárpótlásul a csapópusztai halastónál pihentünk meg.

Megismerkedtek a Béri Balogh Ádám történettel, látták az Orvoskutat, megnéztük a kölesdi templomok belső terét és a putrilakásokat, de bejártuk a söréttorony és a Méhes környékét is.

Nagy élmény volt a györkönyi pincefalu, ahol Iker Sándor fogadott bennünket nagy szeretettel. Itt a festőfelszereléssel érkező művészek szép munkákat készítettek.

A képzőművészek 34 alkotást mutattak be a záró kiállításon, melyből kilencet a Kölesdi Képtárnak ajándékoztak.

A gyöngyfűzők igen szorgalmasak voltak, nem egyszer éjfél utánig, néha hajnali háromig is fűztek.
Mindegyikük elkészítette az Osvald Éva tervezte Kölesdi csavarintós gyöngyöt, melyet a kölesdi népviselethez ajándékoztak.

Résztvevő festőművészek:
Balogh László, Bágyi Zsuzsanna, Biszakné Gáspár Erzsébet, Csirkéné Mayer Katalin, Juhász Ildikó, Kollerné Molnár Veronika, Kovács Ferenc szakmai vezető, Rell Katalin, Sütő Károly, Vargáné Kisfalvi Erzsébet összekötő-segítő.

Résztvevő gyöngyfűzők:
Vargáné Kárász Judit, Pöcze-Wester Marianna, Kmetykó Andrásné Cili, Nagy Korinna, Gadácsiné Csepregi Anita, Valkó Andrea, Bokodi Lajosné Éva, Pauli Györgyi, Pálné Osvald Éva szakmai vezető, Schulcz Béláné, Varga Sándorné Marika összekötő-segítő.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban