Csizmadia János könyvbemutatója


2014. január 23-án Csizmadia János medinai nyugdíjas fodrász Göröngyös életút és Falusi parlament című novellás köteteiből hallottunk részleteket.

Esemény időpontja: 2015.01.22
2015-01-23

2014. január 23-án Csizmadia János medinai nyugdíjas fodrász Göröngyös életút és Falusi parlament című novellás köteteiből hallottunk részleteket.

Greifensteinné Zsebe Anita köszöntője után Csizmadia János elmondta, hogy ő nem tartja magát írónak, csak egy olyan embernek, aki le tudja írni a gondolatait.
Kölesdi kötődéséről, megtudtuk, hogy édesanyja kölesdi lány.
Gyermekkorában sokat volt nagyszüleinél, és sok kedves emléket őriz ezekből az időkből.

Az írásra egy hosszabb betegség kapcsán adta a fejét, amikor azt örökítette meg, hogy mi is történt a családban reggeltől estig.

Ezek után sorba születtek munkái, melyekkel novellapályázatokon rendszeresen vett részt, ahol szinte mindig kapott valamilyen elismerést.
Ezzel együtt neki az írás nem munka, inkább szórakozás, hiszen nem történik más, mint leírja gondolatait.

A Falusi parlament című kötetben a medinai emberekről, medinai történeteket mond el, bizonyítva azt, hogy a medinai ember leleményes, okos, humoros.
A történetek igazak, hitelesek, hiszen a forrás a fodrászüzletben hallottakat foglalja össze, mert azt tudni kell, hogy a falu fodrászüzlete egyben a „falu parlamentje” is.

A könyvek alkotóját Lévai Lilla kísérte, aki elmondta, hogy a Medinai Önkormányzat János bácsi munkáját nagyra értékeli, az önkormányzat megbízásából Ő rögzíti elektronikusan a kézzel írt munkákat, hogy azok az utókor számára ne vesszenek el.

Végül a szerző és Lévai Lilla felváltva mutattak be néhány novellát, melyek az emberi szeretetről, a kitelepítés keserűségéről, a szülői szeretetről, az öregek megbesüléséről, az idős ember gondolkodásáról, az időskori szerelmi fellángolásról, a jó testvér segítségéről, a megkésett szerelemről hoztak nekünk üzenetet.

A vásárolt könyvekben tanulságképpen azt vihettük haza, hogy remény nélkül nem lehet élni, és bármilyen nehéz is az élet, maradjunk emberek, még az embertelenségben is.