Tévedések, téveszmék a történelemben Dr. Kiszler Gyuláné előadása


2015. február 2-án a Népfőiskola 16. évfolyamán Dr. Kiszler Gyuláné előadását hallottuk, aki minden évfolyam egyik előadójaként tizenhatodszor állt a hallgatóság elé.

Esemény időpontja: 2015.02.01
2015-02-02

2015. február 2-án Dr. Kiszler Gyuláné Tévedések, téveszmék a magyar történelemben című előadásában először az I. világháború kölesdi vonatkozásairól beszélt, ami a 2014. június 6-án rendezett, az I. Világháború kitörésének centenáriumán a megemlékezés ünnepi beszédéből kimaradt.

Hallottunk a világháború történelmi, gazdasági hátteréről, háborút megelőző tárgyalásokról, Tisza István tevékenységéről, arról, hogy a nemzetiségek önálló politikai nemzetet akartak, a béketárgyalások körülményeiről, de hallottuk az államférfiak leírt véleményét a trianoni békeszerződésről, amelyek kivétel nélkül annak igazságtalan voltáról szóltak.

Szó esett a kölesdi családokban található falvédőkről, melyeken a háborúval kapcsolatos feliratok beszélnek az emberek háborúhoz való viszonyáról.

Ezek után a magyar koronázási jelvényekről, a palástról, annak születési körülményeiről, restaurálásairól, a korona felépítéséről, a rajta található képekről, viszontagságos kalandjairól, a keletkezésről, mely során hallottuk, hogy újabb kutatások szerint valószínű kaukázusi ötvösmunkával állunk szemben, de a koronáról még sok mindennek ki kell derülni.

A koronát hányattatása során, hol ellopták, hol elásták, hol elzálogosították, rejtették ládában, volt török kézen, őrizték Visegrádon, Budán, Kolozsváron, Kassán, Pozsonyban, Bécsben, Linzben, Passauban, az ecseri várban, Győrben.

A nyilas uralom idején Veszprémbe, Kőszegre, Velembe vitték, innen Mariazellbe, Mattseebe, Augusburgba, Frankfurtba került.

1951-től az USA Texas államában egy katonai támaszponton őrizték, és a koronázási jelvényekkel együtt, 1978. Június 5-én került ismét magyar földre.