Oh azok az oroszok, Nagy László előadása


2015. február 16-án a népfőiskola foglalkozásán Nagy László történelem–orosz szakos tanártól „Oh azok az oroszok” címmel hallottunk egy igen érdekes, tanulságos, és elgondolkodtató előadást.

Esemény időpontja: 2015.02.19
2015-02-20

2015. február 16-án a népfőiskola foglalkozásán Nagy László történelem–orosz szakos tanártól „Oh azok az oroszok” címmel hallottunk egy igen érdekes, tanulságos, és elgondolkodtató előadást.

A Boney M együttes Raszputyin klippjével indult a foglalkozás, így tudtuk meg hogy most Grigorij Raszputyin (1869-1916) orosz szerzetesről fogunk hallani, aki az orosz történelem egyik legérdekesebb és legrejtélyesebb alakja, aki életének utolsó éveiben nagy befolyást gyakorolt a cári családra.

Születéskori neve Grigorij Jefimovics volt. A Raszputyin nevet társai adták fiatalkorában.
A szó a paraszti nyelvben használatos raszputnyik szóból ered, jelentése züllött, csavargó, szoknyavadász.
Egy szibériai faluban Pokrovszkojében született.

Kicsapongó kamaszkora után vándorló szerzetesnek állt.
Egy útja során jelent meg előtte Szűz Mária, aki Szentpétervárra küldte őt a cári család megsegítésére.
Szentpéterváron hamar hírnévre tett szert a város miszticizmus iránti fogékonysága miatt.

Befolyását azzal alapozta meg, hogy tünetileg kezelni tudta a cárevics betegségét (hemofília, vérzékenység), megnyugtatta és lecsendesítette a beteget, így csillapította a vérzést.

Raszputyint gyakran hívták az „őrült pap”-nak.
Az udvarban sokan (főleg a nők) varázslatos erőt tulajdonítottak neki, a pletykákra építve különös szexuális vonzóereje miatt.

Karrierjének csúcspontján hatalmas rajongótáborra tett szert, kik mindenhová követték „mesterüket” a bűnbe is.
Szentpétervár fürdőiben mágikus szertartásoknak titulált orgiákat szervezett.

Vándorlásai során eljutott Görögországba, és Jeruzsálembe is, ahol az egyházi méltóságok elismerését is kivívta képességei bemutatásával.
Meg is alapozta végleg a hírnevét, mint szent ember, gyógyító és látnok.

Szuggesztív tekintetét látva, valószínű, hogy gyógyításai hipnózison alapultak.

Egyre gátlástalanabb magatartásával, sok ellenséget szerzett.
Iliodor szerzetes és Jermogen szaratovai püspök 1911-ben szemébe mondták, hogy a Gonosz ő maga, kézzel és feszületekkel verték, majd esküt kényszerítettek ki belőle, amely szerint életmódot változtat.

Három évvel később egy Guszeva nevű prostituált kísérelte meg meggyilkolni szülőfalujában, a támadáshoz használt késsel életveszélyes sérülést okozott.

Amíg lábadozott, kitört az első világháború.
Miklós cár távollétében Raszputyin egyre nagyobb politikai hatalomra tett szert, Szentpétervárra ekkor ragadt „az ördög városa” gúnynév.

1916. december 7-i keltezéssel levelet küldött a cárnak, melyben megjósolta, hogy hamarosan gyilkosság áldozata lesz és nem fogja megérni az újévet. A levelében azt is kijelentette, hogy ha a gyilkosa közrendű személy lesz, a cári család túléli, de ha nemes kezétől éri a halál, a cári család minden tagja két éven belül halott lesz, és huszonöt év múltán nem marad egyetlen nemes sem Oroszországban.

1916-ban ciánnal mérgezett süteménnyel és borral kínálták. az nem használt, a vendéglátó herceg rálőtt a vendégre.
A herceg később megnézte áldozatát, de Raszputyin kinyitotta az egyik szemét. A herceg úgy megijedt, hogy felfutott a többiekhez.
A misztikus közben kivánszorgott az udvarra, ahol találkozott a szintén a halálát kívánó Dmitrij Pavlovics nagyherceggel és a politikus Vlagyimir Puriskeviccsel. Az utóbbi rálőtt, majd mindketten botokkal rontottak rá, végül a folyóba vetették.

A boncolás során vizet találtak a tüdejében így – valószínűsíthető tehát, hogy még a vízbe dobásakor is életben volt.

Raszputyin életmódjával olyan mély gyűlöletet keltett maga iránt az orosz népben, hogy sírját felbontották és maradványait nyilvánosan elégették.

Ez után a szverdlovszki egyetem sítúrára indult, horrorisztikus körülmények között eltűnt kilenc diákjáról, megtalálásuk körülményeiről, az esemény körül kialakult nézetekről, és az 1982-ig való titkosításról hallottunk, majd a Sztálin mellett felnövő, az őt követő egészséges humorú parasztfiúról, Nyikita Szergejevics Hruscsovról (1894-1971), akinek nevéhez fűződik az 1953-ban megkezdett szembenézés a sztálinizmussal, a magyarországi 1956-os forradalom leverése, a szovjet űrprogram elindítása, valamint a kubai rakétaválság kiprovokálása és megoldása is.

Végül az U-2 krízisről, amely a hidegháborús feszültséget tovább növelte.
1960. május 1-jén a Francis Gary Powers vezette U-2 amerikai felderítő repülőgépet a Szovjetunió területe fölött, Szverdlovszk közelében lelőtték.

Érdekes, igaz történeteket hallottunk, megint érdemes volt a népfőiskola előadásán részt venni.