Zentai András előadása a Bécsi erdőtől az osztrák Dunakanyarig


2015.03.02. Zentai András Bécsi erdőtől a z osztrák Dunakanyarig A népfőiskola 16. évfolyamának utolsó előadását 2015. március 2-án Zentai Andrástól hallottuk. Utazásunk ezúttal a Bécsi erdőtől az osztrák Dunakanyarig tartott.

Esemény időpontja: 2015.03.01
2015-03-02

A népfőiskola 16. évfolyamának utolsó előadását 2015. március 2-án Zentai Andrástól hallottuk.
Utazásunk ezúttal a Bécsi erdőtől az osztrák Dunakanyarig tartott.

Sok szépséggel találkozhatunk úgy, hogy nem kell tízezer kilométereket utaznunk, hogy szépeket lássunk, hiszen Bécs körül is sok olyan érdekesség található, amit érdemes megnézni.

A Bécsi erdő egy Bécs körüli erdőség, mely a Habsburgok vadasparkja és nyári tartózkodási helye volt.
(1333-ban került a Habsburgok tulajdonába).

Képzeletben bejáruk a Laxenburgi kastély tavakkal tűzdelt hatalmas parkját, láttuk az első nagy építkező I. Ferenc mellszobrát, a szigeten épült Ferenc várat és annak gótikus elemeit, majd megcsodáltuk Liechtenstein sziklavárát.

Heiligenkreuz Európa legnagyobb és a világ legrégibb ciszterci kolostora.
Az 1133-ban alapított cisztercita apátság a román, gótikus és a barokk stílus jellegzetes vonásait ötvözi. A káptalanterem temetkezési hely, itt négy uralkodót temettek el.
A kerengő gótikus elemeit, a mérműves ablakokat és az intarziás bútorokat egyaránt megcsodálhattuk.

Ez után Döblingbe, találtuk magunkat, amely Bécs északnyugati részén, a városközpont és a Bécsi-erdő között fekszik.
A 18. Században épült város műemlék házai között a háromcímeres Herceg ház, a kasszicista stílusú Városháza barokk tornyával, a Grafittos házak, melyek között található az a ház is, amelyben Beethoven is alkotott.

Következő állomásunk a Schönbrunni kastély, a császári család nyári rezidenciája, (Sisi egykori nyári rezidenciája is), Európa egyik legszebb barokk építménye, II. Ferdinánd császár felesége 1642-ben építtetett a területen egy nyári kastélyt és ő nevezte a helyet először „Schönbrunn"-nak.
1743 után, Mária Terézia uralkodása alatt teljesen átépítették A kastély 1441 helyiségből áll, ebből 45 látogatható.
A Tükörteremben Mozart zenélt mint hatéves csodagyerek.

A Hundertwasser-ház bizarr, különös látványosságként tünt elénk.
Az ötvenlakásos épületen nincs két egyforma ablak, mindegyik különbözik a többitől méretében, formájában, stílusában vagy színeiben.
A tetőt és a teraszokat földdel fedték be, fűvel, fákkal és bokrokkal ültették be.

A Hofburg Bécsben álló épületegyüttes, az egykori császári palota. Egyszerűen csak Burgnak szokás nevezni. évszázadok óta az osztrák főváros egyik dísze.
A magját alkotó középkori várat a 13. században építették, és I. Albert német király óta ez számított az uralkodók rezidenciájának.
Szinte minden király és császár épített hozzá, így szinte már valódi város a városban
Mátyás király miután elfoglalta Bécset a Lipót szárnyból irányította a birodalmat.

1452-től a Hofburg volt a Habsburg Birodalom uralkodóinak, az osztrák uralkodó főhercegeknek, és a Habsburg-családból választott német-római császároknak székhelye, 1806–1918 között itt volt az osztrák császárok lakóhelye.
Ma a Nemzeti Könyvtár és a Sissi Múzeum is itt kap helyet, valamint a csodálatos Szent Mihály-szárny, amelynek 50 méter magas kupolája az épület leglátványosabb eleme.

A Lipót szárny mellett az Amália szárny, Mihály szárny, a Lovarda, a József- tér a Szent Ágoston templom, a 2200 férőhelyes Operaház, a Kapucinusok temploma (kriptája 12 uralkodó és 140 Habsburg temetkezési helye), a Pogányok kapuja, a háromhajós, gótikus Székesegyház, ahol a Máriapócsi Madonnát őrzik, az Anker óra, melynek működését zene és bábjáték kíséri, mely során minden órában egy-egy híres uralkodó, császár, vagy Bécshez kötődő történelmi személyiség jelenik meg, majd a Szent Péter templom és a Kincstár egyházi és világi relikviái jelentek meg előttünk.

Végül az osztrák Duna kanyarnál befejeztük esti utazásunkat.